Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dôchodcovia pozor! Vianočný príspevok od Fica nedostane každý
Zdielať na

Dôchodcovia pozor! Vianočný príspevok od Fica nedostane každý

BRATISLAVA / Sociálna poisťovňa začala s vyplácaním vianočných príspevkov pre dôchodcov. Platí, že čím má dôchodca menší dôchodok, tým väčší príspevok dostane. Nárok na eurá navyše nemá ale každý.

Nárok na vianočný príspevok majú iba tí dôchodcovia, ktorí majú mesačný dôchodok nižší ako 494,40 eur. Platí pritom, že čím je dôchodok nižší, tým je príspevok vyšší. Ale ani ten nie je nekonečný.

Prilepšia si len niektorí

Marte chodí mesačne dôchodok 155 eur. Nárok má teda na maximálnu sumu príspevku, čo predstavuje 87 eur. "Možno si trochu prilepším," hovorí Marta. Prilepšiť podľa vlastných slov znamená, že si kúpi jedlo, ktoré si v iné dni nemôže dovoliť. "Môžem si na Vianoce dovoliť pečenú kačicu," hovorí Marta.

Terézii chodí mesačne dôchodok vo výške 424 eur, vianočný príspevok pre ňu predstavuje 46,60 eur. Aby mohla dať svojim trom vnúčatám pár eur pod stromček, nekúpila si lieky. Vraj si vystačí s tými, ktoré má doma. "Aby som nebola najchudobnejšia babka, že nedám vnúčatám nič," hovorí Terézia.

Terézia nemá nárok ani na jednorázový príspevok vo výške 12 eur. Ten bude sociálna poisťovňa posielať k vianočným príspevkom tým dôchodcom, ktorým mesačne chodí menej ako 396 eur.

Vianočný príspevok od sociálky

S vianočným príspevkom sa táto suma môže vyšplhať na 100 eur. "Tých sto eur bude vyplatených 121 200 dôchodcom," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa vypláca príspevky bez potrebných žiadostí. Odhadom tento rok vyplatí viac ako 80 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy