Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Druhý pilier má byť chránený ústavou, tvrdí opozícia
Zdielať na

Druhý pilier má byť chránený ústavou, tvrdí opozícia

BRATISLAVA / Druhý pilier je veľmi dôležitou súčasťou dôchodkového zabezpečenia. Teda, mal by byť. Neustále zásahy ho však oslabujú a robia neprehľadným. Keďže demografický vývoj na Slovensku nie je dobrý, opozícia opakovane navrhla, aby bol druhý pilier chránený ústavou.

Podstatou návrhu je okrem iného to, aby druhý pilier bol nezrušiteľný. Inými slovami, aby na nasporené súkromné peniaze ľudí nemohla siahnuť žiadna vláda.

Veľké lákadlo

"Tí, ktorí tvrdo pracovali, platili vysoké odvody, majú právo na to, aby dostali zaslúžený a slušný dôchodok," tvrdí bývalý minister práce Jozef Mihál. V druhom pilieri je už niekoľko miliárd eur, stále pribúdajú ďalšie a to vraj už môže byť pre niektorých politikov veľkým lákadlom.

"Nebezpečné sústo na také komunistické znárodnenie," tvrdí bývalý minister práce Jozef Brocka. Opozícia návrh predložila aj preto, že v podobnom duchu sa vyjadrovali aj dôležití politici Smeru a spoločne by sa to vraj mohlo podariť. 

Pribúdajú seniori

"Dal verejný prístup aj premiér Fico, aj minister Richter, že podporia ústavnú ochranu dôchodkového systému," tvrdí bývalý minister práce Ľudovít Kaník. Bez hlasov Smeru v súčasnom parlamente nemá šancu žiadny zákon, a zmena ústavy už vôbec nie. Pri nedávnom pokuse o odvolanie minister práce Richter naznačil, že o dobrých návrhoch je pripravený debatovať.

"Mojou filozofiou je široký partnerský dialóg pri hľadaní riešení a pocit zodpovednosti za sociálny rozvoj Slovenska," povedal. Opozícia chce chrániť druhý pilier aj preto, že v našej krajine budú pribúdať seniori a ubúdať ľudia v produktívnom veku.

"Demografická situácia je na Slovensku veľmi neutešená," tvrdí podpredsedníčka NR Erika Jurinová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy