Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Juncker chce naliať do ekonomiky 300 miliárd eur
Zdielať na

Juncker chce naliať do ekonomiky 300 miliárd eur

ŠTRASBURG / Investičný balík v hodnote 315 miliárd eur predstavil tento týždeň v europarlamente nový predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker. Peniaze majú ísť na naštartovanie európskej ekonomiky. Už teraz sa mnohí ozývajú, s otázkou: Kde chce na to únia vziať?

Megainvestície by sa mali zmobilizovať do troch rokov. Junckerovo opatrenie väčšina europoslancov privítala, mnohí však vyslovili pochybnosti. "Nanešťastie je tento tristomiliardový balíček prázdny. Sú to len prázdne slová," tvrdí Dimitrios Papadimoulis z Konfederatívnej skupiny európskej zjednotenej ľavice.

"Na tomto Junckerova sláva buď vystúpi vysoko, alebo padne," myslí si Boris Zala z Aliancie socialistov a demokratov Euróspkeho parlamentu.

"Každé euro z verejných zdrojov prinesie pätnásť eur celkových investícií," uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Predseda komisie si verí a do programu chce zapojiť aj súkromné peniaze, nielen únijné. Vyhlasuje, že to má logiku a že bude viac práce aj investícií.

"Zaznievajú signály, že peňazí je dostatok, ale je potrebné mať dostatočne dobre pripravené projekty, ktoré sú zaujímavé nielen pre verejné investície, ale aj pre súkromných investorov," tvrdí podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

"Majú to byť investície do digitálnej Európy, do dopravy," opisuje vízie únie Monika Flašíková Beňová z Aliancie socialistov a demokratov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy