Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svetové TOP firmy si krátia dane v Luxembursku
Zdielať na

Svetové TOP firmy si krátia dane v Luxembursku

Zdroj: SITA

LUXEMBURG / Až tristoštyridsať nadnárodných firiem uzavrelo s Luxemburskom tajné dohody, aby mohli platiť nižšie dane. Informujú o tom európske médiá, ktoré sa odvolávajú na dokumenty, ktoré získali Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone.

Medzi firmami, ktoré takéto dohody uzavreli, je napríklad Apple, Amazon, Ikea, Pepsi či Axa.

Hovorca Európskej komisie Margaritas Schinas vo štvrtok v Bruseli uviedol, že komisia daňové dohody Luxemburska s nadnárodnými firmami už vyšetruje pre možné porušenie hospodárskej súťaže a štátnej pomoci, ktorá nie je v súlade s pravidlami Európskej únie. Nie je to navyše jediná krajina, ktorú Európska komisia podobným spôsobom vyšetruje.

Írske dohody

Známy je prípad vyšetrovania írskych dohôd s americkým Apple. Práve v súvislosti s ním sa už tento rok objavili informácie o pokračujúcom preverovaní luxemburských dohôd so spoločnosťami Starbucks či Fiat.

Schinas pripomenul, že vyšetrovanie otvoril niekdajší komisár Joaquín Almunia, ktorý ich odovzdal novej dánskej komisárke Margrethe Vestager. Tá už má byť v kontakte s luxemburskou vládou.

Odhalenia by mohli byť problémom pre nového šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, ktorý bol luxemburským premiérom devätnásť rokov a jeho komisia sa funkcie ujala ani nie pred týždňom. Junckerov hovorca prehlásil, že predseda komisie zo vyšetrovania zasahovať nebude.

Europoslanci chcú vysvetlenie

Poslanci Európskeho parlamentu už kvôli prípadu žiadajú od komisie a jej šéfa vysvetlenie situácie a vyjadrenie, aké opatrenia komisia rýchlo prijme, aby daňovým únikom zamedzila.

"Všetky otázky súvisiace s vyšetrovaním Európskej komisie budú musieť zodpovedať kompetentné úrady luxemburského veľkovojvodstva,"
opakovane odpovedal na otázky novinárov Schinas či a ako bude Juncker spolupracovať s vyšetrovateľmi tohto prípadu.

"Margrethe Vestager bude robiť svoju prácu a nikto jej nemôže hovoriť, čo má robiť a čo nie. To ona je komisárka pre hospodársku súťaž v Junckerovej komisii," dodal. taktiež Juncker sa už v stredu vyjadril podobným spôsobom.

Ušetrené miliardy

Z dokumentu, ktorý má 28 tisíc strán, podľa ICIJ vyplýva, že prostredníctvom kanálov vedúcich cez Luxembursko, spoločnosti na dianiach ušetrili miliardy amerických dolárov.

Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov, ktorého partnerské médiá sú britský The Guardian, francúzsky Le Monde či nemecké Süddeutsche Zeitung, sa v rámci bezprecedentného šesťmesačného vyšetrovania nazvanom Luxembourg Leaks (Luxemburské úniky), skrátene LuxLeaks, dostalo k 28 tisíc stranám o daňových dispozíciách.

Zmluvy v tajnosti

Dokumenty podľa organizácie ukazujú, ako veľké firmy využívajú Luxembursko a jeho voľnejšie daňové zákony a nedostatky v medzinárodných pravidlách k transferom ziskov do Luxemburska. tam ich zisky nie sú vôbec zdanené alebo len minimálne.

"Luxembursko uchováva svoje daňové zmluvy v tajnosti. Nehovorí o nich európskym partnerom aj napriek tomu, že o stratégií firiem vyhnúť sa daniam, vie," uviedol francúzsky denník Le Monde.

Firmy ako je Verizon, AIG, Heinz či Crédit Agricole podľa Le Monde si za týmto účelom otvárajú v Luxembursku pobočky, holdingy aj svoje centrály.

Luxemburský minister financií Pierre Gramegna v októbri obhajoval uzatvárenie podobných zmlúv. Je to podľa neho súčasťou tradícií tejto krajiny. "Zachovanie určitej zákonnej súťaživosti medzi štátmi v daňovej oblasti je nevyhnutné," verí minister, ktorého cituje Le Monde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy