Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Lídri našli reč, G20 bude podporovať rast a bojovať proti daňovým únikom
Zdielať na

Lídri našli reč, G20 bude podporovať rast a bojovať proti daňovým únikom

BRISBANE / Lídri krajín G20 združujúcej najvyspelejšie ekonomiky sveta sa na summite v austrálskom meste Brisbane v nedeľu dohodli na podpore rastu ich ekonomiky, na boji proti klimatickým zmenám a na zvýšení spolupráce v oblasti boja proti daňovej kriminalite.

Dohoda zahŕňa sériu opatrení potrebných na zvýšenie ekonomického rastu krajín G20 o 2,1 percenta v priebehu nasledujúcich piatich rokov.

"Toto prinesie globálnej ekonomike ďalšie dva bilióny dolárov a vytvorí milióny pracovných miest," píše sa v záverečnom komuniké zo summitu.

Lídri najbohatších krajín sa tiež zhodli na nutnosti užšej spolupráce pri potláčaní daňových únikov a korupcie, pre ktoré vlády prichádzajú o miliardy dolárov ročne.

V záujme zabránenia ďalšej ekonomickej kríze sa politici dohodli aj na nutnosti posilnenia právomocí niektorých medzinárodných finančných inštitúcií.

SITA

Opatrenia proti klimatickým zmenám

Dôležitou témou bol aj boj proti klimatickým zmenám, ktorú Austrália pôvodne nechcela do agendy zahrnúť. Záverečné komuniké však obsahuje výzvu na prijatie "efektívnych opatrení " namierených proti zmenám klímy, ktoré sa prerokujú na klimatickej konferencii OSN v Paríži v roku 2015.

Lídri G20 žiadajú, aby boli závery tejto konferencii právne záväzné.
Spojené štáty v Brisbane oznámili, že prispejú sumou tri miliardy dolárov do medzinárodného Klimatického fondu, ktorý má pomôcť chudobným krajinám zvládať dopady klimatických zmien.

Jednotlivé krajiny majú svoje príspevky do spomínaného fondu oznámiť do 20. novembra. Na vytvorení Klimatického fondu sa bohaté krajiny dohodli v roku 2009. Zaviazali sa, že do roku 2020 do fondu prispejú sumou sto miliárd dolárov.

Takto rokovali špičky, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy