Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Špička už rokuje, na summite G20 v Austrálii riešia horúce témy
Zdielať na

Špička už rokuje, na summite G20 v Austrálii riešia horúce témy

BRISBANE / V austrálskom Brisbane v sobotu začal dvojdňový summit skupiny G20, ktorá združuje najväčšie ekonomiky sveta. Účastníci vrcholného stretnutia, medzi ktorými sú i americký prezident barack Obama a šéf kremľu Vladimir Putin, budú predovšetkým hľadať spôsoby, ako obnoviť rast globálnej ekonomiky. Na programe budú ale aj politické témy, ako je vojna v Sýrii, kríza na východe Ukrajiny a hrozba islamského štátu, ako aj šírenie epidémie eboly či klimatické zmeny.

V obave z násilných demonštrácii odporcov kapitalizmu, ktoré obvykle summity G20 sprevádzajú, a z útokov extrémistov inšpirovaných Islamským štátom bolo v treťom najväčšom austrálskom meste rozmiestnených vyše šesťtisíc policajtov.

Povolenie k demonštráciám dostalo podľa serveru BBC News dvadsaťsedem rôznych aktivistických skupín a na akciách sa očakávajú tisíce protestujúcich.

Navzdory teplu sa do ulíc popoludní vydalo niekoľko stoviek demonštrantov.

Jedna skupina oblečená v ochranných oblekoch držala veľké hodiny, na ktorých nastavili čas o päť minút dvanásť. "Prosím, rýchlo robte niečo proti ebole," stálo na plagáte vedľa nich.

SITA

Na inom mieste protestovali proti diskriminácii zástupcovia pôvodného austrálskeho obyvateľstva. V radoch demonštrantov boli tiež ekologickí aktivisti i odporcovia globalizácie a kapitalizmu. Protesty však prebiehali pokojne.

Protesty v austrálskom Brisbane:

Putin s Obamom v Pekingu

Viacerí vrcholní predstavitelia, ktorí prišli do Brisbane, už spolu tento týždeň rokovali na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria v Pekingu.

SITA

Najväčšiu pozornosť v čínskej metropole pútala krátke neoficiálne stretnutie Obamu s Putinom. Podľa Bieleho domu ale ďalšia takáto neoficiálna schôdzka v Brisbane sa konať nebude.

Putin by však mal na okraj austrálskeho summitu rokovať napríklad s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel. Medzi západnými vodcami a Putinom pretrváva napätie pre ruskú podporu proruských povstalcov na východe Ukrajiny.

Rokovania vrcholných predstaviteľov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy