Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ostatní váhajú, Putin má jasno. Na summit G20 príde
Zdielať na

Ostatní váhajú, Putin má jasno. Na summit G20 príde

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin počíta s účasťou na summite skupiny G20, ktorý sa uskutoční v polovici novembra v západoaustrálskom Brisbane. Správu potvrdil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Skupina G20, ktorá združuje dvadsať hospodársky najvyspelejších štátov sveta, nemá na Putinovu účasť jednotný názor.

Už jedno vrcholné stretnutie bolo pre Putina zakázané. Rusko sa tento rok ocitlo v medzinárodnej izolácii kvôli marcovému anektovaniu Krymu a údajnej podpore východoukrajinských separatistov. Užšia skupina v marci prakticky vylúčila Rusko zo skupiny G8 s tým, že ho môže znovu prizvať, ak zmení postoj voči Ukrajine.

Čo sa týka skupiny G20, Kremeľ naďalej počíta s účasťou prezidenta. Podľa jeho hovorcu sa Putin pripravuje na austrálsky summit.

Presviedčali Západ?

Podľa skorších správ ruskej tlače hľadá Austrália od začiatku septembra cestu, ako účasť šéfa Kremľa zablokovať, informovala agentúra Reuters.

Austrálčania údajne presviedčali západné štáty o nutnosti izolácie Ruska na nedávnom summite NATO v britskom Walese. Austrália síce nie je členom aliancie, jej zástupcovia sa vrcholových stretnutí NATO zúčastňujú.

Austrália nemôže rozhodnúť

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishop minulý týždeň vyhlásila, že hlavnou témou schôdzky skupiny G20 v Brisbane bude ofenzíva Islamského štátu v Iraku, situácia v Sýrii a kríza na Ukrajine.

Austrália ako usporiadateľ nemôže sama rozhodovať o tom, že niektorý z členských štátov G20 na summit nepozve.

Členovia skupiny ale podľa ministerky zatiaľ nemajú jednotný názor na to, či by mal Putin do Brisbane priletieť alebo nie.

Pozastavenie členstva

Užšia skupina svetových lídrov v prvej polovici roka mala jasno. Kvôli ruskému angažovaniu na Ukrajine bolo úplne zrušené plánované júnové stretnutie G8.

"Čo sa týka skupiny G8, rozhodli sme sa Rusku pozastaviť členstvo. Predpokladá sa, že ostatných sedem krajín sa bude stretávať bez Ruska," uviedol vtedy francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Stretnutie ministrov financií a centrálnych bankárov v Cairns. Pozrite si priložené video:

Medzi členov skupiny G20 patrí Austrália, Argentína, Brazília, Čína, Európska únia, Francúzsko, India, Indonézia, Japonsko, JAR, Južná Kórea, Kanada, Mexiko, Nemecko, Rusko, Saudská Arábia, Taliansko, Turecko, USA a Veľká Británia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy