Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Takto sa dostanete k dôchodkom z druhého piliera
Zdielať na

Takto sa dostanete k dôchodkom z druhého piliera

BRATISLAVA / Od januára bude môcť približne tritisíc Slovákov požiadať o výplatu dôchodkov z druhého piliera. Peniaze im však nebude posielať správcovská spoločnosť, ale komerčná poisťovňa. Hoci systém u nás funguje desať rokov, viacerí si našetriť nestihli a tak si peniaze ponechajú na sporiacich účtoch.

"O výplatu dôchodku z druhého piliera môže požiadať každý, kto dosiahne požadovaný vek. Môže si pritom vybrať, či osloví Sociálnu poisťovňu alebo svoju správcovskú spoločnosť," ozrejmuje Stanislav Žofčák, predseda Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností.

Správcovská spoločnosť penzistu vyzve listom, v ktorom mu oznámi, že je v dôchodkovom veku. Sporiteľ si následne počká na ponuky od komerčných poisťovní, z ktorých si vyberie jednu, ktorá mu bude vyplácať doživotnú anuitu.

Výška môže byť v každej poisťovni odlišná. "Záleží to od toho, akú výšku si nastavia jednotlivé komerčné poisťovne, lebo to záleží od veľa parametrov," dodáva Žofčák.

Tridsať dní

Vybrať si jednu z ponúk treba najneskôr do 30 dní od ich zaslania. Kto nemá záujem o vyplácanie, môže si naďalej sporiť na dôchodkovom účte alebo si nechať z DSSky vyplácať iba ročný výnos.

"Ak sporiteľ nebude mať našetrenú dosť vysokú sumu, potom sa môže dohodnúť  v správcovskej spoločnosti na vyplácaní programového výberu," vysvetľuje Žofčák.

Ak sa neviete rozhodnúť, odborníci radia s vyplácaním počkať. Dôvodov je hneď niekoľko. Jedným je krátky čas sporenia.

"Netreba však zabúdať na to, že ak sa rozhodneme pre vyplácanie pravidelnej anuity, z našich úspor budeme na poplatkoch živiť aj komerčnú poisťovňu," ozrejmuje Žofčák.

Odborníci radia

"Podmienky napríklad na prístup k úsporám sú nastavené diskriminačne. Na to, že sporitelia šetrili len desať rokov by mali mať lepší prístup k úsporám," dodáva Radovan Ďurana, ekonomický analytik INESS.

Keďže výška vyplácaného druhého dôchodku je pomerne nízka, viacerí penzisti sú nastavení prilepšiť si dodatočným zárobkom.

"Až pätina Slovákov priznáva, že je pripravená pracovať aj po dovŕšení dôchodkového veku," konštatuje Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy