Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nebudeme trčať zo zadku ani jednej strane, odkazuje Kažimír
Zdielať na

Nebudeme trčať zo zadku ani jednej strane, odkazuje Kažimír

BRATISLAVA / Hoci podľa podnikateľov doterajšie sankcie voči Rusku našej ekonomike zatiaľ výrazne neublížili, pri schvaľovaní ďalších by sme mali byť opatrní. Práve u podnikateľov i odborárov si dnes premiér hľadal krytie pre svoj postoj a právo odmietnuť niektoré z ďalších sankcií, ktoré Európa chystá voči Rusku.

"Ak budú predĺžené ďalšie sankcie, v mene vlády Slovenskej republiky si vyhradzujem právo odmietnuť niektoré sankcie," uviedol v auguste Robert Fico.

Kažimír: nebudeme trčať zo zadku

Prístup Slovenska voči Rusku má jasné ekonomické hranice. "Slovensko v tejto situácii nie je samo. Pre mňa je najdôležitejšie, aby sme netrčali zo zadku ani jednej strane," myslí si minister financií Peter Kažimír.

Vláda na stredajšom rokovaní nerozhodla o tom, aký postoj zaujme Slovenská republika k novému balíku sankcií Európskej komisie voči Rusku. Premiér Robert Fico, ktorý si na summite lídrov EÚ vyhradil právo odmietnuť niektoré sankcie, po rokovaní vlády a bez slova odišiel.

Vláda čaká na Európsku komisiu

Jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová prezradila, že vláda stále čaká, kým jej Európska komisia poskytne zoznam komodít, ktoré bude zakázané vyvážať do Ruska. Zoznam by mal byť k dispozícií v stredu popoludní.

"Hneď potom si nad to sadneme, budeme komunikovať so slovenskými firmami, aké to bude mať dosahy a potom sa budeme vyjadrovať aj konkrétnejšie," dodala Szabóová.

Nové sankcie v piatok

Vlády členských štátov Európskej únie rozhodnú o podobe nových sankcií proti Rusku do piatka. V utorok to vyhlásila talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová.

Sprísnené sankcie sa podľa nej zamerajú na obranný priemysel, finančný sektor a technológie s dvojakým využitím v civilnom aj vojenskom priemysle.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy