Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Poisťovne v roku 2013 zarobili 68 miliónov eur
Zdielať na

Poisťovne v roku 2013 zarobili 68 miliónov eur

BRATISLAVA / V minulom roku sa zdravotným poisťovniam na Slovensku darilo, dosiahli miliónové zisky. Kým jedným ich podnikanie neprekáža, druhí by ho radšej okamžite zrušili.

Zisk zdravotných poisťovní v roku 2013

Zdravotné poisťovne dosiahli v roku 2013 zisk 68 miliónov eur. Peniaze tečú  z verejného zdravotného poistenia.

"Rozhodnutím valného zhromaždenia boli použité na zníženie strát z minulých rokov," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Ravingerová. Zisk zdravotnej poisťovne Union za rok 2013 zostane v spoločnosti. Dôvera sa k téme, čo spraví so ziskom, nevyjadrila.

PoisťovňaSuma
Všeobecná zdravotná poisťovňa15 586 211 €
Dôvera 46 498 193 €
Union6 605 329 €

Zdroj: noviny.sk

"V roku 2006 hovoríme o viac ako miliarde zisku súkromných zdravotných poisťovní, vrátane prevádzkových nákladov, čo je naozaj obrovský obnos peňazí ," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Špecialisti sú proti

"Zisk je z peňazí, ktoré boli vyzbierané na zdravotnú starostlivosť. A takisto z peňazí, ktoré nevyplatila lekárom za vykonané úkony. Myslím si, že to je niečo, čo tu vôbec nemalo nastať," hovorí Andrej Janco zo Slovenskej lekárskej únie špecialistov.

Únii špecialistov oponuje analytik Tomáš Szalay. Tvrdí, že v minulosti poisťovne dosahovali aj straty a tie museli vykrývať z vlastného. "To sú peniaze, ktoré tieto zdravotné poisťovne dokázali prerobiť. To podnikanie nie je bez rizika. A ten zisk je odmenou za toto podnikanie," hovorí Szalay.

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojej hovorkyne hľadá riešenie vzniknutej situácie. Pokusy zobrať poisťovniam peniaze sú tu od roku 2007, kedy im Robert Fico zákonom zakázal zisk. Zákaz bol však protiústavný a parlament ho musel zrušiť.

Druhá Ficova vláda chce problém riešiť vyvlastnením súkromných a zavedením jedinej štátnej zdravotnej poisťovne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy