Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ukrajina má 12 miliárd kubíkov plynu, potrebuje viac
Zdielať na

Ukrajina má 12 miliárd kubíkov plynu, potrebuje viac

Zdroj: SITA

KYJEV / Ukrajina má vo svojich podzemných zásobníkoch 12 miliárd metrov kubických zemného plynu. Podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka potrebuje viac. Ďalších 500 miliónov môže mesačne získať z Poľska, z Maďarska a zo Slovenska.

Je to iba časť zo 4,2 miliárd metrov kubických plynu, ktorý Ukrajina spotrebuje každý mesiac. Napriek tomu ide o nárast v porovnaní s predchádzajúcimi nákupmi. Niektoré z východoeurópskych krajín sa s Ukrajinou dohodli na spätnom toku plynu.

"V posledných dvoch mesiacoch sme zhromaždili 12 miliárd metrov kubických plynu v podzemných zásobníkoch a plánujeme, že v zime budeme mať o miliardu viac," povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. V máji minister energetiky Jurij Prodan informoval, že krajina potrebuje na zimu približne 17 až 20 miliárd kubíkov.

Pohyblivé ceny

Ukrajina stále vedie s Ruskom spor o ceny plynu. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zvýšila v apríli cenu za plyn pre Ukrajinu z 268,50 na takmer 500 dolárov za tisíc metrov kubických. V minulom roku platila o sto dolárov menej.

Gazprom môže obmedziť Ukrajine dodávky plynu v prípade, že nesplatí svoj dlh. Ukrajina dostala čas do 10. júna. Stačí, ak splatí iba časť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy