Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gazprom dal Ukrajine viac času na urovnanie dlhu
Zdielať na

Gazprom dal Ukrajine viac času na urovnanie dlhu

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz poslala ruskému plynárenskému monopolu Gazprom návrh zmien v existujúcom kontrakte na dodávky zemného plynu z Ruska. Navrhované úpravy sa týkajú ceny, objemu a podmienok pre dodávky zemného plynu. Gazprom posunul termín o jeden týždeň.

Režim platieb vopred

Gazprom pôvodne hrozil, že s účinnosťou od utorka tohto týždňa bude musieť Kyjev za dodávky ruského plynu platiť vopred. Ruský energetický podnik predtým v pondelok potvrdil, že od ukrajinskej štátnej spoločnosti Naftogaz prijal 786 miliárd dolárov za februárové a marcové dodávky plynu.

Podľa generálneho riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera celkový dlh Kyjeva k 1. aprílu predstavoval 2,24 miliardy dolárov a od jeho uhradenia bude závisieť, či Gazprom vo vzťahu k Ukrajine prejde na režim platieb vopred. "Platby za máj by sa mali uhradiť pred 9. júnom," uviedol vo vyhlásení Miller.

Kladú si podmienky

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť poslala návrh zmien v existujúcom kontrakte na dodávky zemného plynu z Ruska. Navrhované úpravy sa týkajú ceny, objemu a podmienok pre dodávky zemného plynu.

Zástupcovia Ukrajiny, Európskej únie a Ruska sa majú stretnúť v pondelok v Berlíne na štvrtom kole rozhovorov. Rusko zvýšilo od marca cenu plynu pre Ukrajinu na 485 dolárov za tisíc kubických metrov, čo je najvyššia cena v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy