Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bruseli zasadá Rada NATO-Rusko
Zdielať na

V Bruseli zasadá Rada NATO-Rusko

BRUSEL / Prvýkrát od anexie Krymu sa v Bruseli zíde Rada NATO-Rusko. Stane sa tak na úrovni veľvyslancov členských štátov aliancie a Ruska. Predmetom bude bezpečnostná situácia okolo Ukrajiny.

Kyjev splatil časť dlhu

Rusko sa podľa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Andersa Fogh Rasmussena sťahuje z ukrajinských hraníc. Dve tretiny vojakov sú na ústupe. Podľa neho ale naďalej ostávajú na hranici značné sily, ktoré sú schopné útoku.

V Berlíne dnes pokračujú trojstranné rokovania medzi zástupcami Európskej komisie, Ruska a Ukrajiny o dodávkach plynu. Kyjev zaplatil časť dlhu. Ruská spoločnosť Gazprom dodávala Ukrajine plyn za 268,5 dolárov (196 eur) za tisíc metrov kubických. V apríli cenu jednostranne zvýšila na 485 dolárov (356 eur).

Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen sa predstavil na tlačovej konferencii v hlavnom meste Litvy Vilniuse:

Stará zmluva, stará cena

Kyjev sa snaží zmeniť podmienky dohody z roku 2009, ktorú uzatvorila vláda expremiérky Julije Tymošenkovej. Podľa tejto dohody musí Ukrajina kúpiť stanovený objem plynu bez ohľadu na to, či ho potrebuje alebo nie. Cena 485 dolárov je najvyššou v celej Európe.

Po tom, čo bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, Rusko cenu znížilo na 268,5 dolárov. Po februárovom zvrhnutí exprezidenta Rusi trvajú na platnosti starej zmluvy a starej ceny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy