Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V Slavjansku sa opäť bojuje, ľudia sa uchyľujú do pivníc
Zdielať na

V Slavjansku sa opäť bojuje, ľudia sa uchyľujú do pivníc

SLAVJANSK / V Slavjansku, na nepokojnom východe Ukrajiny, sa opäť bojuje. Vládne jednotky podľa agentúry DPA útočia na kontrolné stanoviská a barikády separatistov za pomoci bojových helikoptér a obrnených vozidiel. Osud skupiny štyroch zadržovaných inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe je naďalej nejasný.

Ukryli sa do pivníc

Separatisti v Slavjansku uviedli, že kvôli novému ostreľovaniu, ktorému mesto čelí, sa civilisti uchýlili do pivníc. Pokračuje tiež evakuácia mesta, zo Slavjanska vraj odišla v autobusoch ďalšia skupina žien a detí.

V médiách sa v posledných hodinách objavili protichodné informácie, že rebeli možno prepustili inšpektorov OBSE pôsobiacich v Doneckej oblasti. Skupiny, ktorú tvorí Dán, Estónec, Švajčiar a Turek, sa separatisti zmocnili v pondelok.

Platí len rubeľ

Správu o prepustení pozorovateľov ale vzápätí poprel jeden z hovorcov povstalcov a tiež zástupca OBSE.

Medzitým Rusko postupuje so začleňovaním Krymu, ktorý v marci anektovalo. Od dnešného dňa na tomto zabratom autonómnom ukrajinskom polostrove platí výhradne ruský rubeľ, ukrajinská hrivna je tak v režime cudzej meny. Skončilo tak prechodné obdobie, kedy bolo možné súbežne používať rubeľ s hrivnou.

Na vlastnej koži zažil Ukrajinu aj redaktor Veľkých Novín Martin Krpač:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy