Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
SDKÚ bojuje za lacnejšiu registráciu áut, vláda znižovanie odmieta
Zdielať na

SDKÚ bojuje za lacnejšiu registráciu áut, vláda znižovanie odmieta

BRATISLAVA / Slováci strácajú záujem o nové autá. Dôvodom je registračná daň, ktorej cena je pri kúpe nového osobného vozidla privysoká. Opozícia hľadá spojencov a navrhuje zníženie registračných poplatkov na pôvodnú sumu.

SDKÚ hľadá spojencov

Podľa opozície sa predaj vozidiel klesol o 5 percent. Vláda zvýšila poplatky minulý rok. Pokles zaznamenal aj príjem do štátneho rozpočtu. Príčinou je registračná daň.

Opozícia sa opiera o rozhodnutie európskeho súdneho dvora pre Maďarsko. V krajine zaviedli zvýšené registračné poplatky. Podľa súdu nie je možné, aby sa za nové autá platili rovnaké registračné poplatky ako za ojazdené.

Opozícia hľadá vo svojich radoch spojencov na to, aby tento návrh v parlamente presadila a registračné poplatky sa vrátili na pôvodnú úroveň.

Dôležitý výkon motora

Registračná daň na automobily znamená registračný poplatok za prvý zápis držiteľa motorového vozidla kategórií L, M1 a N1 do evidencie vozidiel v Slovenskej republike.

Najnižšia možná výška poplatku je 33 eur, ktorá sa platí pri výkone motora auta najviac 80 kW. Ak je výkon motora vyšší ako 80 kW, poplatok je odstupňovaný od 167 eur do 2 997 eur.

Poplatky pri jednotlivých výkonoch motora uvádzame v nasledujúcej tabuľke

Ministerstvo financií

Súvisiace články

Najčítanejšie správy