Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
PRIESKUM. Pozrite sa, koľko zarábajú ženy a koľko muži
Zdielať na

PRIESKUM. Pozrite sa, koľko zarábajú ženy a koľko muži

BRATISLAVA / Podľa posledných prieskumov web stránky Platy.sk zarábajú ženy o pätinu menej ako muži! Aký je priemerný plat mužov a žien na Slovensku?

Ženy zarábajú menej

Až o jednu pätinu menej zarába nežnejšie pohlavie v porovnaní s mesačnými mzdami mužov. Priemerný plat žien za minulý rok podľa prieskumu Platy.sk sa pohybuje okolo 754 eur, pričom živitelia rodiny zarobia mesačne 954 eur.

Rozdiel v mesačných mzdách tvorí až 21%, presne o toľko zarábajú ženy menej. A pritom môžu pracovať na rovnakých pozíciách, ale o plate rozhoduje pohlavie!

"Keby sme porovnali platy mužov a žien na tých istých pozíciách, plat žien je oproti priemernému platu mužov nižší o 7%," uviedla Marcela Glevická zo spoločnosti Profesia.sk, ktorá súčasne prevádzkuje aj portál Platy.sk.

10 najvyhľadávanejších pozícií

Nežnejšie pohlavia pracujú zväčša na pozíciách, ktoré sú aj horšie platené. Na desiatich ženami najčastejšie vyhľadávanejších pozíciách na portáli Profesia.sk je rozdiel v platových požiadavkách až o sto eur nižší ako na desiatich pozíciách, ktoré najčastejšie na tej istej stránke vyhľadávajú muži.

V minulom roku ženy najčastejšie chceli pracovať ako administratívne pracovníčky, asistentky, či sekretárky. Naopak muži chceli byť vodičmi, skladníkmi či kuriérmi.

"Keď sme porovnali platy na desiatich najčastejšie uvádzaných pozíciách v životopisoch žien a mužov, platy na pozíciách uvádzaných u žien sú nižšie ako u mužov," upresnil projektový manažér portálu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Vekový rozdiel

O platovom ohodnotení okrem pohlavia rozhodujú aj vekové kategórie. Rozdiel sa zväčšuje vo vekovej kategórii od 25 do 34 rokov, kde tvorí už 21 percent. Avšak najväčší rozdiel je vo vekovej kategórii 35 až 44 rokov, kde sa rozdiel šplhá až k 26 percentám!

Na rovnakej pozícií je rozdiel medzi platom žien a mužov 7 percent, avšak na niektorých pozíciách je zárobok žien oproti platu mužov nižší až o viac ako štvrtinu!

"Jedným z dôvodov, prečo ženy zarábajú aj na rovnakej pracovnej pozícii menej ako muži, môže byť nízka sebadôvera žien. Už v očakávaných platoch, ktoré ženy uvádzajú vo svojich životopisoch vidíme, že ženy majú nižšie platové očakávania ako muži," dopĺňa Dravecký.

Najlukratívnejšie pozície

Najväčšie platové rozdiely sú na vrcholových pozíciách. Zväčša ide o posty vo vrcholovom manažmente ako sú ekonomický či finančný riaditeľ a generálny riaditeľ. Rozdiely sa však vyskytujú aj na takých pozíciách ako šéfkuchár alebo na rôznych konzultantských pozíciách.

Rivalita medzi východom a západom Slovenska zrejme opäť porastie. Semenom sváru je štatistika príjmov, ktorá rozdiely prehlbuje až o výšku jednej minimálnej mzdy. V minulom roku ľudia v Bratislavskom kraji zarábali v priemere o 350 eur viac ako v Prešovskom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy