Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Banky zvýšili poplatky. Za tieto služby aj o desiatky €
Zdielať na

Banky zvýšili poplatky. Za tieto služby aj o desiatky €

BRATISLAVA / Vysoká nezamestnanosť, klesajúce výnosy z úrokov a ťarcha nových odvodov vraj prinútili naše banky k úprave cenníkov. To je veľmi decentne povedané a zdôvodnené. Bežnému človeku môžu byť takéto rečičky ukradnuté, podstatné je, že za niektoré služby zaplatíme vyššie poplatky ako doteraz. Niektoré finančné domy prišli so zmenami už v júni, iné ich chcú spustiť od augusta.

Niektoré so zmenami prišli, iné prídu

S výraznejšími zmenami prišli nateraz dve banky. Týkajú sa najmä poplatkov za prevodné príkazy, používanie platobných kariet, ale aj zmenu zmluvných podmienok pri úveroch. Zdraženie však postihne aj balík služieb.

"Poplatok za jeho vedenie sme nemenili štyri roky. Od augusta s ním klient získa viaceré zaujímavé benefity," hovorí hovorca banky Štefan Frimmer. 

V inej banke zase ľudia zaplatia za hotovostný vklad. "Pre dve percentá ľudí – fyzické osoby – to bude 50 centov za vklad, ale 98% klientov ho má bez poplatku," hovorí hovorkyňa banky Zuzana Eliášová.

Slovenská banková asociácia podľa jej hovorkyne Moniky Klobušickej do cenovej politiky bánk nemôže nijako zasahovať. Dôvodom na zmenu poplatkov môže byť zhoršujúca sa ekonomická situácia, nízke reálne mzdy a vysoká nezamestnanosť.

Napriek tomu, že samotné banky to nepripúšťajú, a napokon im to nedovoľuje ani zákon, zvýšenie poplatkov môže byť aj následkom bankového odvodu. "Slovenský bankový odvod je najvyšší v Európskej menovej únii," doplnila Klobušická.

Ľudia sa o zmenách dozvie neskoro

O zmene sadzobníkov majú banky povinnosť informovať dva mesiace vopred. Buď na internetovej stránke alebo na kamennej pobočke. Väčšina klientov sa však o týchto zmenách pred ich uplatnením nedozvie.

"Dokonca, aj keď sa dozvedia, tak niektoré banky zverejnia nový cenník a málokto si ho skontroluje, lebo sú to desiatky strán," hovorí Maroš Ovčiarik z portálu financnahitpadada.sk

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy