Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žiarlivosť nám zrejme prekazí eurofondy!
Zdielať na

Žiarlivosť nám zrejme prekazí eurofondy!

BRUSEL / Chlieb náš každodenný a žiarlivosť voči Slovensku. Nehovoríme o rodinnej hádke, ale stále o bruselskom summite, kde sa zbehli premiéri Únie, aby riešili krízové problémy. Pre Slovensko je zaujímavá možnosť, ktorú nám ponúkol predseda Európskej komisie. O rok dlhšie čerpať eurofondy. To však môže prekaziť istá základná ľudská emócia...

Výnimka pre Slovensko!

Len na Slovensku sa počet mladých nezamestnaných vyšplhal na neuveriteľných 75 tisíc. A to je jedna z tém pretriasaných na bruselskom summite. Premiéri Únie si nad týmto problémom doslova lámu hlavy, EÚ sa však na túto problematiku chystá vyčleniť 6 miliárd eur. Slovensko by si z tejto sumy mohlo "odkrojiť" 80 miliónov.

Premiér Robert Fico však do Bruselu išiel s ešte jedným plánom - lobovať za flexibilnejšie využívanie zdrojov, ktoré sa neminú v eurofondoch. "Tie pôjdu na ministerstvo práce alebo ministerstvo hospodárstva a tam môžeme vytvoriť tisícky nových pracovných miest," tvrdí Fico. Na poslednom summite však Slovensku bolo od predsedu Európskej komisie sľúbené, že by sme mohli o rok dlhšie čerpať eurofondy, ktoré sme doteraz neminuli.

Žiarlivosť ďalších krajín

Keď sa však táto informácia "rozkríkla", ozvali sa so záujmom a veľkou dávkou žiarlivosti aj ďalšie krajiny, "ktoré sa k tomu teraz zo žiarlivosti snažia pripojiť a celý proces tak môžu zablokovať alebo zastaviť," komentoval slovenský premiér.

Hospodársky rast a eurofondy sú teda ďalšou z nosných tém summitu. "Doslova a do písmena ide o chlebové témy," potvrdil aj náš premiér. Aktualitou štvrtkového dňa bolo aj dohodnutie sa na rozpočte Únie na najbližších sedem rokov a to vo výške 60 miliárd eur. Je to výsledok vyjednávania počas dlhých mesiacov.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy