Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trnavská automobilka dnes nevyrába. Záujem o autá klesá
Zdielať na

Trnavská automobilka dnes nevyrába. Záujem o autá klesá

Predaj automobilov v Európe klesá. Niektoré fabriky majú väčšie, iné menšie problémy. V každom prípade táto informácia nemôže tešiť ani Slovákov. Automobilový priemysel je ťahúňom našej ekonomiky a nepriaznivý vývoj už začíname citiť na vlastnej koži. Francúzska automobilka v Trnave už obmedzila produkciu.

Slovensko má v rámci eurozóny jeden z najvyšších rastov a to práve vďaka automobilkám. "Automobilový priemysel je dôležitou súčasťou slovenskej ekonomiky," konštatuje banková analytička Eva Sadovská.

Vo februári budú mať piatky voľné!

Záujem o nové auta v Európe však klesá. Aj keď máme v podstate na automobilky a ich modely relatívne šťastie, zúriaca kríza naokolo sa prejavila už aj u nás. Najnovšie ostali doma dnes pracovníci trnavskej fabriky. "Pre prudké znižovanie dopytu po nových vozidlách na trhoch Európskej únie sme museli upraviť náš výrobný kalendár," priznáva Peter Švec, hovorca PSA Trnava. Zamestnanci zostanú doma aj každý piatok vo februári. Čo s nimi bude, v konečnom dôsledku zatiaľ známe nie je. "Naši zamestnanci prešli určitými školeniami a špeciálnymi tréningami, takže  je našim prirodzeným záujmom, aby naďalej zostali v zamestnaní," dodáva Peter Švec.

V bratislavskej i žilinskej automobilke to vyzerá lepšie

Francúzi majú celkovo problémy, lepšie na tom je nemecký megakoncern, ktorý v sektore zamestnáva najviac ľudí na Slovensku. Jeho zamestnanci sa údajne obávať o prácu nemusia. "Čo sa týka našej produkcie, tak tá prebieha štandardne, ako v každom roku v tomto období," tvrdí Vladimír Michalík, hovorca Volkswagen Slovakia. V podobnom duchu sa nesie aj vyjadrenie žilinskej automobilky, ktorá vyrába kórejské autá. "V blízkej budúcnosti neplánujeme prepúšťanie. Nových zamestnancov ale budeme prijímať len v rámci bežnej fluktuácie," poznamenáva Jozef Bačé, hovorca KIA Slovakia.

Automobilový priemysel je piliérom slovenskej ekonomiky

Obe tieto automobilky len minulý rok nabehli na výrobu nových modelov, čo je pre zamestnancov dobré. Pre Slovensko je bytostne dôležité, aby záujem o autá neochaboval. Bez tohoto odvetvia priemyslu to tu môžeme rovno "zabaliť".
"Už z histórie vieme, že ak sa nedarí automobilovému priemyslu, tak sa nedarí celej slovenskej ekonomike," dodáva banková analytička Eva Sadovská.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy