Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bez výberového konania? Posťovňa prepravcom možnosť nedala
Zdielať na

Bez výberového konania? Posťovňa prepravcom možnosť nedala

Bez výberového konania. Takto mala podpísať zmluvu s novým prepravcom Všeobecná zdravotná poisťovňa. Firma má zabezpečovať prepravu pacientov či zdravotníckeho materiálu po celej Bratislave. Konkurencia je ale veľká, a tak sa to niektorým nepáči...

Výber bez výberového

Takéto služby v Bratislave zabezpečovalo 5 firiem. Jedna bola štátna a ak nestíhala, na pomoc si vraj volala 4 súkromné firmy so sanitkami. Je tu ale ešte piata firma, ktorá pacientov Všeobecnej zdravotnej poisťovne prevážať nemôže. Nemá totiž zmluvu. Získal ju prepravca, ktorý je v hlavnom meste nový.

"Bohužiaľ, je to pravda. Musím to potvrdiť, že VšZP podpísala so spoločnosťou Falck zmluvu od 1.1. aj napriek tomu, že sme sa my uchádzali ako nová spoločnosť na trhu... Ja mám 13 vozidiel. Mám ľudí, mám všetko. Všetko sme v podstate splnili a zbytočne," informoval dopravca 4 the rescue life Marek Odkorek.

Prepravcovia sa búria

Nepáči sa to však aj ďalším prepravcom. Tí fungujú v Bratislave už roky. Boja sa, že ich to zlikviduje. "Sme na trhu 13 rokov a nevidím dôvod, aby sme boli nejakým spôsobom ukracovaní o to, čo robíme naozaj na úrovni," komentoval dopravca DM resustic Dalibor Martišovič.

Niektorí sa na prípadné výberové konanie pripravovali. Zabezpečili si ľudí a techniku. Zbytočne. Rozprávali sme sa s expertom na túto problematiku. Hovorí, že existujú prípady, kedy poisťovňa nemusí robiť štandardné výberové konanie. Zdravotníctvo je podľa neho špecifický prípad.

Iba pokračujeme v zmluve, tvrdí poisťovňa

Všeobecná zdravotná poisťovňa argumentuje tým, že v minulom roku prejavili záujem dve firmy, nevyhovelo sa ani jednej. Rozhodli sa, že košickej firme rozšíria zmluvu tak, aby mohli prevážať pacientov aj v Bratislave.

"Nakoľko následná prax ukázala, že v čase zvýšených požiadaviek na zabezpečenie tejto služby nepostačuje doterajší poskytovateľ, poisťovňa rozšírila zmluvu so spoločnosťou Falck, ktorá bola navyše prvým žiadateľom v poradí. Teda medzi poisťovňou a spoločnosťou Falck nejde o novú zmluvu," tvrdí hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

8 000 eur mesačne na prvý polrok 2013. Takto znie verdikt poisťovne. Štyri firmy, ktoré prevážali doteraz, pokračujú tiež.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy