Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svedok nehody. Bez kontaktu vám jeho žaloba nepomôže
Zdielať na

Svedok nehody. Bez kontaktu vám jeho žaloba nepomôže

To, že vám niekto nabúra zaparkované auto a z miesta nehody ujde, nie je, žiaľ, nič výnimočné. Čo sa vidí zriedkavejšie, to je pomoc náhodného svedka. Nie je však pomoc ako pomoc. Aj keď vám opíše ako vinník nehody vyzeral a aké mal evidenčné číslo, môže vám to byť úplne nanič. Najmä ak ten svedok zabudne, alebo nechce nechať, na seba kontakt.

To sa stalo aj Martinovi. Po príchode k zaparkovanému autu našiel za stieračom lístok s odkazom. "Bolo na ňom napísané - škodu Vám spôsobila žena na tereňáku a poznávacia značka. Až potom som obehol auto a všimol som si, že zadný nárazník mám z jednej strany oškretý," hovorí Martin. Na lístku však chýbal kontakt na ochotného svedka, ktorý zrejme svoju úlohu považoval za splnenú.

"To by bola možno šanca, že by som sa domohol svojho práva," myslí si Martin. "Výpoveď osoby ako svedka má dôkaznú hodnotu vtedy, keď táto vypovedá  v procese objasňovania v procesnom postavení - svedok," upozorňuje Petra Hrašková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave.

Vinníkovi treba spôsobenie škody dokázať!

Evidenčné číslo môže pomôcť polícii v nájdení vinníka. Stále mu však treba vinu aj dokázať. Bez svedka to však ide ťažšie. Otázkou tak je, či by napríklad fotky neboli lepším spôsobom, ako usvedčiť vinníka. Čím viac dôkazov, tým lepšie. Ich použitie sa však posudzuje od prípadu k prípadu.

Kým však vinníka usvedčí,  môže si poškodený uhradiť škodu iba z havárijnej poistky. "V autoservise mi povedali, že drobné ťukance začínajú pri výške 400 eur," hovorí Martin, majiteľ poškodeného auta. 

"Ak má sám iba povinné zmluvné poistenie, tak ,bohužiaľ, si v takomto prípade nepomôže a musí si škodu uhradiť sám," upozorňuje Lucia Muthová, hovorkyňa komerčnej poisťovne. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy