Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Euro už máme štyri roky, no mnohým to stále nedochádza
Zdielať na

Euro už máme štyri roky, no mnohým to stále nedochádza

30, 126. Toto číslo vraj u nás stále nosí v hlave až 38 percent ľudí. Slováci si na eurá ešte poriadne nezvykli a stále v obchodoch prepočítavame na staré slovenské koruny. Prieskum robila spoločnosť TNS a podľa výsledkov sme na tom o čosi horšie, ako iné krajiny únie. V priemere násobí a delí len 28 percent obyvateľov. Pozrite sa, ktoré výrobky a služby prepočítavame najčastejšie.

Stále ešte prepočítavame...

Niektorí ľudia prepočítavajú všetko, iní sa naopak s eurom okamžite skamarátili, napriek tomu sa slovenská koruna z nášho povedomia nevytráca, aj keď už eurom platíme viac ako štyri roky. "Určite je to úplne normálny proces, najmä pre tú strednú a staršiu generáciu," vraví Sylvia Porubänová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

"Na druhej strane, samozrejme mladí ľudia a deti sú ďaleko flexibilnejší v tom, že okamžite prijímajú nové skutočnosti," hovorí ďalej Porubänová. Tak sme sa detí spýtali, či si ešte pamätajú slovenskú korunu a koľko korún by dostali za jedno euro.

Niektorí dúfajú v návrat koruny

Niektoré veci sa nám zdajú drahšie v eurách, iné zasa v korunách. Lepšie sa pozerá napríklad na ceny aút či elektroniky. Naopak, keď si vezmeme pokuty za rýchlosť, ceny výrobkov v trafike, alebo len pečiva, poriadne sa nám zatočí hlava.

Ďalším dôvodom, prečo nás myšlienky na starú menu neopúšťajú, je podľa sociologičky aj to, že niektorí dúfajú v návrat koruny. Nevymenili sme takmer 393 miliónov mincí. 721 miliónov korún v prepočte 24 miliónov eur sa tak ukrýva možno v matracoch alebo v zahraničí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy