Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekári pýtajú poplatok aj za klímu. Tomu má byť koniec!
Zdielať na

Lekári pýtajú poplatok aj za klímu. Tomu má byť koniec!

Za chaos v zdravotníctve si opäť priplatíme. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje od januára postupne zaviesť v ambulanciach poplatky. Presnejšie - urobiť v nich definitívny poriadok, pretože mnohí lekári za takzvaný nadštandard poplatky už vyberajú. Po novom už nadštandardom nebude klimatizácia v ambulancii, no vypísanie receptu bez ošetrenia by mohlo byť.

Poplatky by sa mali zjednotiť

"Na nových doplatkoch a poplatkoch pracuje ministerstvo zdravotníctva už niekoľko mesiacov, v súčasnosti je už pred finalizáciou. V januári predstaví prvé legislatívne možnosti," hovorí hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Čižmáriková. 

Pre viacerých lekárov to teda znamená, že od januára možno prídu o časť príjmu. Za vypísanie receptu bez vyšetrenia si dnes pýta napríklad lekár Valér Husarovič dve eurá.

Možno vyberať za hocičo

"Musím vyhľadať zdravotnú dokumentáciu pacienta, musím vybrať receptúryn blanket, ktorý som kúpil za peniaze, musím ho vytlačiť a to všetko stojí peniaze. A to nám poisťovňa nepreplatí," hovorí Husarovič.

Istý návrh či  hotový cenník, ako by to vyzerať mohlo, ponúka už dnes ministerstvu zdravotníctva aj Asociácia súkromných lekárov Slovenskej republiky.

"Snahou je vypracovať jasný materiál, na základe čoho bude vedieť občan za čo musí na základe dobrovoľnosti zaplatiť. A taktiež aj, aby aj lekár vedel, za čo môže a za čo nemôže vyberať poplatok," hovorí prezident asociácie Ladislav Pásztor.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy