Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zákaz prepichovania uší? Dievčatko (3) skončilo v nemocnici...
Zdielať na

Zákaz prepichovania uší? Dievčatko (3) skončilo v nemocnici...

Do nemocnice sa dostalo len 3-ročné dievčatko - všetko kvôli náušničkám. Po zákroku sa jej rany silno zapálili. A len pár dní predtým zase 4-ročný chlapček. Aj niekoľko dní po obriezke mu rana nepekne krvácala. Presne tieto prípady sa napokon dostali na súd. Vina padla na rodičov detí a začalo sa špekulovať o kompetenciách... Výsledok vyvolal rozruch!

Náboženský zločin vs. protináboženská legislatíva

Súd v Kolíne označil obriezku chlapčeka za náboženský zločin. Súd v Berlíne zase rozhorčil prípad dievčatka s prepichnutými uškami. Ani jedno z toho však nesúvisí priamo so zdravím a životom dieťaťa. Podľa súdov v Nemecku sa tieto zásahy rovnali trestnému činu ublíženia na zdraví. Prezident nemeckého zväzu pediatrov okamžitze vyzval k zákazu piercingov u detí.

Zákaz obriezky chlapcov však vyvolal obrovský rozruch. Židia a moslimovia hovorili o protináboženskej legislatíve. Niekoľko dní tak živil všetky miestne médiá a ulice zaplnili nespokojní veriaci. "To je rituál starý tisíce rokov, nikdy sa nedokázal nežiadúci vplyv. Jednoznačne protináboženský zákon," potvrdil Jaroslav Franek, hovorca židovskej komunity.

Lekári nesúhlasia, zákonodarci sa unáhlili

"Nie je to žiadna výnimočná bolesť, ani sa tým dieťa nejako nepoškodzuje, ani tým nejako netrpí," informovala pediatrička Katarína Šimovičová. Obidva zákroky sa robia v sterilnom prostredí a pod prísnym lekárskym dohľadom. Šanca, že by dieťaťu spôsobili akékoľvek zdravotné komplikácie, je minimálna. Ak rodič nezanedbá ošetrovanie rán, všetko preboli v priebehu niekoľkých dní.

"Harmanček, prípadne antibiotická masť. Ak by sa uško nehojilo, náušnica sa vyberie a ranka sa prakticky okamžite zrastie," tvrdí pediatrička Šimovičová.

Že išlo o príliš unáhlený krok neskôr uznali aj nemeckí zákonodarcovia. Pred niekoľkými týždňami prijali legislatívu, ktorá náboženské rituály chráni. Ako dopadla "náušničková" kauza, zatiaľ médiá neuvádzajú. Aj tá však zrejme bude mať veľmi krátke trvanie. "Určite to nie je žiadne týranie. Hojenie rán je komplikovanejšie práve vo vyššom veku," tvrdia mamičky.

Téme sa venuje Dana Strculová. Spojte sa s ňou cez profil na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy