Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Strach z prepúšťania. Situácia medzi železničiarmi je napätá
Zdielať na

Strach z prepúšťania. Situácia medzi železničiarmi je napätá

Situácia medzi železničiarmi, ktorí v najbližšom období prídu o prácu, je napätá. Televízii JOJ to potvrdil odborový predák Železničnej spoločnosti Cargo. Spoločnosť prepustí 600 zamestnancov.

Štruktúra Železničnej spoločnosti Cargo je už na prvý pohľad hrozivá schéma. Priamo pod generálneho riaditeľa spadá dohromady 80 úsekov, odborov, oddelení či sekcií. Každý z nich má pritom svojho riaditeľa alebo vedúceho.

Prepúšťanie sa vraj manažérov nedotkne

Podľa informácií TV JOJ z vnútra fabriky ide o manažérske pozície s platom v tisícoch eur. Tu sa redukovanie pracovných pozícii údajne nechystá. "Riaditelia majú také platy, o ktorých sa vám ani nám nesníva. A odmeny tiež také. Obyčajný pracovník ako ja, má plat 500 eur v čistom. No riaditeľ, taký nevýrazný napríklad sekcie, má plat cca 3300 eur. Čiže si môžete spraviť odhad," uviedol jeden zo zamestnancov.

"Optimalizácia vychádza z reálnych potrieb a výkonov na jednotlivých pracoviskách. Bude sa týkať všetkých pracovných pozícií a všetkých regiónov," reagovala hovorkyňa podniku Monika Schmidtová.

Odbory sú nespokojné

Predvianočná zvesť prepúšťania radových zamestnancov vyvolala vlnu nespokojnosti aj u samotných železničiarov. Ozvali sa už aj odborári. Zatiaľ však o štrajku nehovoria.

Nákladní železničiari paradoxne tento rok prijali do svojich radov asi 200 ľudí. Vraj išlo o voľné miesta. Tí, ktorých prepustia, dostanú dvojmesačné odstupné. Mesačné odstupné dostanú zasa takí, ktorí už majú nárok na dôchodok. A tým, ktorí pre Cargo odpracovali viac ako 20 rokov, ďalej ponechajú takzvané režijky.

Na odmenách v minulosti nešetrili

Bývalé vedenie Carga si nadelilo odmeny za viac ako 400 tisíc eur. Pri 500 eurovej mzde tak mohlo byť na ročnú mzdu pre 70 zamestnancov na celý rok. Podľa oficiálneho stanoviska si súčasné vedenie podniku vianočné odmeny neudelilo.

Téme sa venuje Samuel Migaľ. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy