Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rozdeľovanie europeňazí. Fico chce podporiť hospodársky rast
Zdielať na

Rozdeľovanie europeňazí. Fico chce podporiť hospodársky rast

Rada vlády SR pre Partnerskú dohodu na roky 2014 až 2020 na prvom zasadnutí schválila vyjednávaciu skupinu pre jej prípravu na čele s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Premiér Robert Fico považuje za hlavné priority Slovenska pri čerpaní eurofondov v budúcom programovom období 2014 až 2020 najmä podporu hospodárskeho rastu znižovaním regionálnych rozdielov, poľnohospodársku politiku a odstavovanie dvoch blokov Atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice.

Znižovanie operačných programov

Informoval o tom v pondelok po úvodnom zasadnutí Rady vlády SR pre Partnerskú dohodu na roky 2014 až 2020 s tým, že vyjednávaciu skupinu pre jej prípravu bude viesť minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Fico povedal, že súčasný počet 11 operačných programov pre využívanie eurofondov sa v nasledujúcich rokoch bude musieť znížiť.

Partnerská dohoda určí stratégiu, priority a podmienky na využívanie fondov Európskej únie a bude obdobou súčasného Národného strategického referenčného rámca SR na roky 2007 až 2013. "Rozhodli sme sa postaviť k tomu, ako tieto peniaze minieme, inak ako tomu bolo v minulosti. Takmer 70 % všetkých investícií na Slovensku predstavujú práve peniaze európskych fondov," povedal Fico.

Podpora hospodárskeho rastu

Rada pre prípravu Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020 podľa neho navrhne vláde ako rozdeliť peniaze z eurofondov, do koľkých operačných programov a na aké priority. Pri podpore hospodárskeho rastu sa chce vláda spoliehať hlavne na spoluprácu s mestami a obcami a regionálnymi samosprávami. Významnú úlohu by mal pri tom zohrávať rezort práce a sociálnych vecí, kde podľa premiéra pätina peňazí sa použije na sociálnu inklúziu a zamestnanosť. "Nebudeme rozdeľovať a pripravovať mechanizmy na politickej úrovni, ale na báze, čo je v tomto okamihu najlepšie pre SR," dodal Fico.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy