Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ťažké časy pre Facebook. Jeho akcie sa prepadli...
Zdielať na

Ťažké časy pre Facebook. Jeho akcie sa prepadli...

Sociálna sieť Facebook prežíva ťažké časy. Odkedy totiž začala obchodovať s akciami, ich cena doteraz klesla o polovicu. V súčasnosti má hodnotu len necelých 21 dolárov za kus! Zbavujú sa ich dokonca interní zamestnanci...

Interní zamestnanci ich nakúpili za jeden dolár, no aj napriek tomu sa ich momentálne zbavujú. Ich cena totiž klesla na polovicu. Problémom je, že Facebook stále nepresvedčil investorov, že má pripravenú stratégiu, ako na svojich používateľoch zarábať aj v budúcnosti.

Hodnota klesla o polovicu

Obchodovanie uzatvorili s dennou stratou 6,3% na úrovni len 19,87 USD. Pri májovom vstupe na burzu pritom dosahovala upisovacia hodnota 38 USD na akciu. Štvrtok bol totiž prvým dňom, kedy sa mohlo dostať na trh viac ako 270 mil. akcií sociálnej siete, ktoré majú v rukách prvotní investori, zamestnanci, či riaditelia firmy.

V primárnej ponuke 18. mája Facebook predal celkovo 421 mil. akcií. Trhová hodnota spoločnosti doteraz klesla o takmer 50 mld. USD z úrovne vyše 100 mld. USD v čase burzového debutu. Ďalším kľúčovým dátumom pre akcie Facebooku bude 14. november, kedy sa na trh dostane ďalších viac ako 1,2 mld. akcií dostupných na obchodovanie.

Technické problémy

Burzový debut prevádzkovateľa najväčšej internetovej siete na svete Facebook sprevádzali v máji technické problémy v dôsledku preťaženia obchodného systému. Poruchy zabránili realizácii časti objednávok na kúpu akcií, v ďalších prípadoch síce objednávky prešli, systém však nepotvrdil realizáciu obchodu. Akcie Facebooku sa bezprostredne po uvedení na burzu vyšplhali nad hranicu 42 USD dolárov za kus, následne sa však vrátili k upisovacej cene 38 USD. Od uvedenia akcií na burzu ich hodnota prakticky len klesala.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Žena za počítačom, facebook v pozadí

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy