Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ceny bytov padajú. Dôvodom je neistota v eurozóne
Zdielať na

Ceny bytov padajú. Dôvodom je neistota v eurozóne

Rozmýšľate o zmene bývania a zvažujete kúpu bytu? Za posledné roky na to nebola vhodnejšia chvíľa ako teraz. Ceny klesajú a majitelia sú ochotní pristúpiť aj na výraznejšiu zľavu. Dôvodom je neistota v eurozóne a nie príliš ružové vyhliadky na trhu práce. Tento fakt však rozhodne neteší tých, ktorí chcú svoju nehnuteľnosť predať.

Pokles cien bytov je na celkom Slovensku, tento jav je však najvýraznejší v hlavnom meste. Len v Bratislave za posledný rok klesla cena štandradného trojizbového bytu o približne dva a pol tisíca eur. A tento trende by mal ešte nejaký čas pokračovať.

Ľudia kupujú za účelom investovať

Dôvodom je predovšetkým opatrnosť ľudí pri rozhodovaní o tom, akú nehnuteľnosť kúpiť. "V súčasnom období je to hlavne odraz minuloročnej neistoty, keď tu boli otázniky nad budúcnosťou eurozóny, na Gréckom," uviedol ekonomický analytik David Dereník. "Dnes je trend, že ľudia nekupujú za účelom investovať a prenajímať. Nie, kúpim preto, lebo musím," hovorí realitná maklérka Jana Krajčiová.

Väčšina ide do starého...

Najvýraznejší pokles cien zaznamenali staršie panelákové byty. Najmä mladšie rodiny sa však pri ich kúpe väčšinou riadia heslom: za menej peňazí, viac muziky. "Tým panelákovým bytom, keď si to zrekonštruujú nič nie je. Sú v poriadku," uviedla Krajčiová.

Nezáujem o hypotéky

Najlacnejšie bývanie, vzhľadom na výšku miezd, majú v trenčianskom regióne, kde si musia šetriť na nový byt necelých 7 rokov. Naopak v Bratislave je to takmer dvojnásobne dlhší čas. Reálnu cenu nehnuteľností znižuje aj inflácia a v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, slabší záujem verejnosti o hypotéky. "Ten apetít požičiavať si je nižší a v priebehu tohto roka zatiaľ neočakávame razantné zmeny," uviedol Dereník.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy