Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šéf Sociálnej poisťovne má dostať odmenu vyše 55-tisíc eur
Zdielať na

Šéf Sociálnej poisťovne má dostať odmenu vyše 55-tisíc eur

Šéf Sociálnej poisťovne (SP), ktorá vypláca dôchodky či sociálne dávky, vlani dobre pracoval a patrí mu za to odmena vyše 55-tisíc eur. Myslí si to minister práce Jozef Mihál (SaS), ktorý šéfovi SP Ľubošovi Lopatkovi odmenu navrhol.

Na jednej strane veľké šetrenia - na druhej strane minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál navrhuje pre šéfa Sociálnej poisťovne odmenu vyše 55-tisíc eur, čo je 12-násobok jeho mzdy. Je to zároveň maximálna výška, aká môže byť šéfovi Sociálnej poisťovne vyplatená.

Plat generálneho riaditeľa poisťovne pritom predstavuje 6-násobok priemernej mzdy na Slovensku, a to 4,6 tisíca eur. Minister pri návrhu odmeny argumentuje výsledkami, aké dosahuje Lopatka pri riadení.

Premiérka považuje odmenu za neadekvátnu

Šéfka kabinetu Iveta Radičová (SDKÚ-DS) považuje navrhovanú odmenu za neadekvátne vysokú. "Pán Lopatka urobil v Sociálnej poisťovni veľa dobrej práce. Jeho výsledky nikto nespochybňuje, avšak navrhovaná odmena je neadekvátne vysoká," uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Sociálna poisťovňa mala zlepšiť výber poistného

Poisťovňa podľa svojho odpočtu za vlaňajší rok zlepšila kontakt s klientmi, keď napríklad jej pobočky sú od začiatku apríla svojim klientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni. Zlepšiť sa mala aj úspešnosť výberu poistného. Odpočet tiež pripomína racionalizáciu pracovných činností a optimalizáciu počtu zamestnancov poisťovne, ako aj racionalizačné opatrenia ako zníženie tlače a optimalizácia počtu tlačiarní.

Vysokú odmenu mal dostať pôvodne aj Bernátek

V roku 2008 mal vtedajší šéf SP Ivan Bernátek dostať odmenu za predchádzajúci rok vo výške 7-násobku jeho platu, čo vtedy predstavovalo takmer 788 tis. Sk (26,2 tis. eur). Návrh na priznanie takejto odmeny schválila dozorná rada SP pod vedením vtedajšej ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej (Smer-SD). Tá však nakoniec návrh na priznanie odmeny Bernátkovi nepredložila.

Odmenu môže šéf SP dostať raz ročne

Podľa zákona o sociálnom poistení môže vláda generálnemu riaditeľovi priznať odmenu jedenkrát ročne najneskôr do 31. marca kalendárneho roka. Pri priznaní odmeny vláda zohľadní plnenie strategických zámerov činností SP a hospodárenie poisťovne.

Odmeny sa vyplácali aj inde v štátnej správe. Prilepšil si aj šéf hasičov či jeho podriadení. Viac vo videu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy