Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Slováci sa vynašli! Zmenu zákona riešia PN-kami
Zdielať na

Slováci sa vynašli! Zmenu zákona riešia PN-kami

Slovákov zrejme zachvátila čudná epidémia. Minimálne na prelomov rokov. Ak ste o nej nepočuli nie ste jediní. To, že sa niečo so zdravím občanom deje ale dokazuje rapídny nárast PN-iek oproti minulému roku. Diagnóza je ale zrejme o niečo jednoduchšia, ako nejaké závažné ochorenie.

Po zmene zákona o dobrovoľnom nemocenskom poistení sa spustila lavína reakcií nespokojných Slovákov, ktorí si takto priplácali, aby v prípade Péenky, či materskej mali nárok na vyššiu dávku. Podľa ministerstva práce i poisťovne, sa ale tento systém neúmerne zneužíval..

Napríklad za 20 eurovú platbu dostali ľudia 200 eurovú péenku zo sociálnej poisťovne. Nový systém keď si dobrovoľne okrem nemocenského musia priplatiť i dôchodkové poistene a nezamestnanosť, už tak výhodný nie je.

"Vidíme to na číslach. Mali sme 90 tisíc ľudí, čo si platili dobrovoľné nemocenské poistenie. To číslo kleslo na 40 tisíc," tvrdí generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka.

Odhlásenie a opätovné prihlásenie

Najviac vidno posuny medzi januárom a februárom, kedy začal platiť nový zákon. Tieto počty sa ešte postupne znížia, keďže takmer 20 tisíc ľudí využilo január na odhlásenie sa a opätovné prihlásenie na nemocenské poistenie. Majú teda 270 dní na vyššie dávky zo sociálnej poisťovne.

Tieto posuny a hnev Slovákov, že prichádzajú o možnosť za lacný peniaz získať maximálnu péenku sa zjavne prejavil i v náraste chorobnosti. A zrejme za tým nie sú len klasické respiračné sezónne choroby. "Ak porovnávame rovnaké obdobie, január a február minulého roka a január tohto roka, tak je to nárast o necelých šesť tisíc," uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy