Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mamičky pozor! Materská porastie, o zvýšenie žiadať nemusíte
Zdielať na

Mamičky pozor! Materská porastie, o zvýšenie žiadať nemusíte

Jedným zo sľubov vlády bolo zvyšovanie a predlžovanie materskej každý rok. Pre ten budúci sa podarilo splniť len polovicu. Od januára síce stúpne o 5%, ale dlhšia o 6 týždňov nebude. Cenou za jej zvýšenie je zrušenie dobrovoľného nemocenského poistenia.

Vláda sľubovala do volieb v roku 2014 predĺžiť materskú na jeden rok a vymeriavací základ zvýšiť na 75%. Po páde vlády sa ale podarilo splniť len časť sľubu pre budúci rok. Vymeriavací základ sa zvýši o 5%, na 40-týždňovú materskú si však mamičky musia počkať. "My sme o zmenách v dobrovoľnom poistení hovorili už pred rokom," tvrdí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ivan Mihál. 

Mihál tvrdí, že ročne takýmto spôsobom prichádzala sociálna poisťovňa o desiatky miliónov eur. A hoci túto dieru v zákone pred tým mamičkám radil využívať - dnes tvrdí, že je na opačnej strane a v ťažkých časoch musí chrániť štátne peniaze. "Nie je správna solidarita v prípade, ak niekto za určitý vklad v podobe zaplateného poistného dostane desaťnásobok v podobe dávky dobrovoľného poistenia," dodáva Mihál.

Podporiť plánované materstvo

"Stále nepovažujem za šťastný ten systém, ktorý zvolil minister práce. Myslím si, že by sme sa mali pokúsiť nájsť také riešenie, ktoré podporí zodpovedné ženy, ktoré si plánujú materstvo," hovorí poslanec SMER-u Braňo Ondruš.Pri súčasnom rozpočte a pesimistických víziách ale koaliční poslanci tvrdia, že tieto slová opozície sú len divadlo pre voličov, že dobrovoľné nemocenské poistenie zrušila táto vláda. 

Dobrovoľné nemocenské ale nekončí definitívne. Po novom sa ale budete môcť dobrovoľne poistiť len na celý, komplexný balík. Ide o nemocenské, dôchodkové a poistenie v nezamestnanosti.

ISIFA

Súvisiace články