Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Známa slovenská hvezdáreň mení po dlhých rokoch svoj ďalekohľad. Na mieste si musela poradiť aj ťažká technika
Zdielať na

Známa slovenská hvezdáreň mení po dlhých rokoch svoj ďalekohľad. Na mieste si musela poradiť aj ťažká technika

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO / Hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste obnovila svoje vybavenie, aby mohla ľuďom ponúknuť čo najkrajšie pohľady do hlbín vesmíru. Zamestnanci hvezdárne sa konečne dočkali výmeny hlavného ďalekohľadu, ktorý oni využívajú na vedecké účely. Ten starý pochádzal ešte z 80-tych rokov minulého storočia.

K inštalácii moderného prístroja privolali žeriav, ale vyžiadal si aj poriadnu fyzickú námahu. Najprv museli chlapi z hvezdárne rozobrať konštrukciu s hlavným ďalekohľadom, ktorá už doslúžila. Takže opatrne demontovali jednotlivé časti celého zariadenia."Muselo sa dávať jemne dolu, keby sme z jedného ramena ubrali viac, mohlo by dôjsť k úrazu," povedal odborný pracovník hvezdárne Marián Urbaník.


No a s tým, čo už nedokázali zniesť z kupoly dolu úzkymi schodmi, si musela poradiť ťažká technika. "Tá štrbina je veľmi úzka, bude sa musieť trafiť na šróby, na nejakú dierku," uviedol riaditeľ hvezdárne  Ján Mäsiar.

Ale žeriavnik to zvládol – aj keď nevidel, čo sa deje vovnútri kupoly. Jeho kolega ho riadil pomocou vysielačky."Záleží na navigátorovi, ako vás naviguje a  čo mi povie. Vlastne počúvam len jeho príkazy, čo mi povie to  ja vykonám,"  okomentoval žeriavník Pavol Heglas. Nová technológia pracovníkom hvezdárne uľahčí ich vedeckú činnosť, no využijú ju aj nadšenci astronómie. "Chceme urobiť lepšie prostredie pre návštevníkov. K nám chodí 10 tisíc ľudí ročne, aby mali tú pohodu pri pozorovaní," uzavrel riaditeľ.

Súvisiace články