Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dlhoročné krivdy komunistov ich doviedli k dovtedy nevídanej revolte. Študenti pred 31. rokmi odštartovali Nežnú revolúciu
Zdielať na

Dlhoročné krivdy komunistov ich doviedli k dovtedy nevídanej revolte. Študenti pred 31. rokmi odštartovali Nežnú revolúciu

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Slovensko si pripomína sviatok našej slobody a demokracie, ktorú si ľudia vyštrngali kľúčmi v roku 1989. Proces naštartoval protestný podchod v Prahe, avšak už deň predtým sa vzbúrili aj študenti v Bratislave. Dlhoročné krivdy komunistov ich doviedli k dovtedy nevídanej revolte, keď vyhodenie zo školy by bolo tým najmenším trestom zlovôle vtedajšieho režimu.

Študenti Filozofickej fakulty Univerzity Komenského ruka v ruke tvoria reťaz a kráčajú sivými bratislavskými ulicami a volajú po slobode. Tento počin si dnes pri budove univerzity prišli uctiť vtedajší účastníci, ale aj ľudia, ktorí sa aktívne zapájali do revolúcie koncom roka 1989.


Stalo sa to deň pred známymi udalosťami v pražských uliciach, kedy študenti  Univerzity Komenského vyšli do ulíc, aby vyjadrili nahlas, s vedomím možných perzekúcii, svoju túžbu po slobodnej a demokratickej krajine, v ktorej, aj vďaka nim, môžeme žiť. "Bez toho, aby sme sa kontaktovali s pražskými študentmi, nevedeli sme, čo tam bude, ako to bude prebiehať, ako to skončí v Prahe. Sme kričali, chceme slobodu, chceme demokraciu, chceme prepustenie politických väzňov," povedal účastník demonštrácie Milan Novotný.


"Tá súhra, ten súzvuk, dodával silu asi každému, kto mal záujem na tom, aby sme tu mali šancu žiť dôstojný život," okomentovala expremiérka Iveta Radičová.



"V našej pamäti opäť ožívajú spomienky, na ktorom mieste námestia sme v tých chladných novembrových dňoch stáli, na slová z tribú a heslá, ktoré sme skandovali. Na plagáty vo výkladoch a na usmiate tváre ľudí, z ktorých postupne opadával strach," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Riaditeľ Ústavu pamäti národa Ján Pálffy povedal, že "16. november je tiež symbolom toho, že v súčasnosti môžeme každý si zvoliť vlastnú cestu svojim životom, sme zodpovední za naše vlastné rozhodnutia."

Jeden z tribúnov Nežnej revolúcie hovorí, že udalosti novembra 89 si treba pripomínať už len preto, že nie každá ponovembrová vláda dodržiavala základné pravidlo demokracie, a to je rovnosť pred zákonom a rovnosť šancí. "Je veľmi dôležité si to pripomínať, pretože aj v nedávnej minulosti sme sa často vracali späť, sme cúvali, či už to bolo počas Mečiarizmu alebo Ficizmu," pripomenul jeden z aktérov Nežnej revolúcie Milan Kňažko. 

"Teraz taktiež prechádzame ťažkou skúškou. Najťažšou od novembrovej revolúcie, práve preto, držme spolu," uzavrela prezidentka Čaputová.

Kľúčový zlom v dejinách Slovenska a Česka. Takto si pred rokom spomenuli v europarlamente na výročie Nežnej revolúcie:

Súvisiace články