Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAŽIVO: Najsofistikovanejší a najväčší prieskumný voz NASA vyráža na Mars
Zdielať na

NAŽIVO: Najsofistikovanejší a najväčší prieskumný voz NASA vyráža na Mars

Archívne video

Celý svet sledoval prvý let do vesmíru súkromnou spoločnosťou

MYS CANAVERAL / Raketa Atlas V dnes z Mysu Canaveral na Floride vyniesie robotické vozítko Perseverance, ktoré má budúci rok vo februári pristáť na Marse. Najväčší automatický vedecký rover, ktorý doposiaľ americký Národný ústav pre letectvo a vesmír zostavil, má na Marse hľadať známky možného minulého života a vyskúšať nové technológie pre prípadné budúce výpravy.

Šesťkolesový rover Perseverance je podľa NASA zatiaľ najväčší a najsofistikovanejší voz na prieskum Marsu. Je vybavený niekoľkými prístrojmi, senzormi a kamerovými systémami, ktorými je možné na diaľku analyzovať povrch planéty. Novinkou je malá robotická helikoptéra nazvaná Ingenuity, ktorá je prvým vrtulníkom, ktorý by mal vzlietnuť v riedkej atmosfére na Marse. Skúmať má blízke okolie vozíku a to vždy len niekoľko minút. 

​V súčasnej dobe na Marse bádajú dve robotické zariadenia NASA - vozík Curiosity (od roku 2012) a stacionárna sonda InSight (od roku 2018). Prieskum Marsu z obežnej dráhy zároveň sprevádza šesť sond, z toho tri vyslala NASA. Európska kozmická agentúra má na Marse dve sondy, pričom jedna z nich patrí medzi spoločný projekt s ruskou kozmickou agentúrou Roskosmos. Jednu sondu na obežnej dráhe Marsu má aj India.

Súvisiace články