Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Brány bojnickej ZOO opustila samica gibona Kim. Putuje až do Ruska
Zdielať na

Brány bojnickej ZOO opustila samica gibona Kim. Putuje až do Ruska

BOJNICE / V bojnickej ZOO pripravovali niekoľko mesiacov dôležitý transport. Brány záhrady opustila samica gibona zlatolíceho Kim. Práve do nej vkladajú odborníci veľké nádeje a veria, že na svet privedie potomkov. Tomuto druhu opíc totiž hrozí vyhynutie.

"Je to jeden z najohrozenejších druhov na našej planéte," predstavil Jaroslav Slašťan z bojnickej ZOO gibonov, ktoré sú považované za menších príbuzných. - ľudoopov. Žijú totiž v pralesoch, ktoré neustále vykľčujú. 

Ich počet z roka na rok rapídne klesá, preto sú zaradené medzi kriticky ohrozené druhy. V bojnickej ZOO sa ich ale darí úspešne rozmnožovať. V roku 2010 sa tam narodila samica Kim. Najnovšie ju vyprevadili na ďalekú cestu.

"Bol to unikátny transport, išla do Ruska, kde sa pripojí k samcovi z Česka a pevne veríme, že budú mať mláďatá," vraví Slašťan. Gibony sú podľa odborníkom svojim partnerom verné po celý život. O svoje mláďatá sa príkladne starajú.

"Vytvárajú monogamné páry, za svoj život majú mláďatá každé dva tri roky. Samica sa stará o dieťa do dvoch troch rokov, dokedy je kojené," vraví Zuzana Slošiarová zo ZOO Bojnice. 

Až potom, keď sa oň postará, sa pokúša splodiť ďalšie. "Keď dosiahnu 7 rokov, tak idú preč a hľadajú si partnerku," pokračuje Zuzana. V ZOO veria, že samici Kim, ktorú poslali až do Novosibirsku, sa nový partner bude páčiť a čoskoro privedie na svet prvé mláďa.

Súvisiace články