Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Človek nikdy nečelil takej koncentrácii oxidu uhličitého v ovzduší ako teraz, ukazuje medzinárodný výskum
Zdielať na

Človek nikdy nečelil takej koncentrácii oxidu uhličitého v ovzduší ako teraz, ukazuje medzinárodný výskum

Archívna reportáž

Niektorí si myslia, že by sme v Európe mali vyhlásiť stav núdze, okrem iného aj Slovensko. Pozrite si archívnu reportáž

PEKING / Výsledky štúdie, ktorú jej autori zverejnili v odbornom časopise ukazujú, že sa na Zemi za posledných 2,5 milióna rokov nikdy nenachádzalo také množstvo oxidu uhličitého ako v súčasnosti. Vedci merali množstvo plynu od obdobia, kedy sa na Zemi nachádza človek ako živočíšny druh.

"Súčasný vysoký objem oxidu uhličitého v ovzduší neznamená experiment len pre klímu a prírodu, ale aj pre samotného človeka," uvádzajú autori v štúdii zverejnenej v časopise Nature Communications

Podľa výsledkov štúdie bola priemerná úroveň oxidu uhličitého počas asi 2,5 milióna rokov na úrovni 250 častíc na milión. V roku 1965 ale hodnota stúpla, aj v súvislosti s priemyselnou činnosťou, na 320 častíc na milión a v súčasnej dobe je to 410 častíc na milión. 

Ako uvádza portál ČT24, ktorý vedcov cituje, je dôležité študovať koncentráciu oxidu uhličitého v geologickej minulosti našej planéty preto, aby sme lepšie pochopili dôsledky súčasných zmien, ale aj zmien, ktoré prídu v budúcnosti. Dáta získali vedci z pôdy na Sprašovej plošine v Číne. Tamojšie sedimenty po státisíce rokov ukladal prach na seba a jednotlivé vrstvy sú dobre rozpoznateľné a tým pádom vhodné na analýzu. 

Ako uvádza ČT24, najstarší prach, ktorý obsahuje uhlík pochádza dokonca z doby 22 miliónov rokov.

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články