Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V bratislavskej ZOO pribudli exotické mláďatá. Ako žijú v našich podmienkach?
Zdielať na

V bratislavskej ZOO pribudli exotické mláďatá. Ako žijú v našich podmienkach?

BRATISLAVA / Mnohí noví zvierací drobci v bratislavskej zoologickej záhrade síce majú pôvod v exotických krajinách, ale narodili sa na Slovensku. V najbližších týždňoch ošetrovatelia očakávajú aj ďalšie prírastky. Ako ale exotické zvieratá zvládajú podmienky u nás?

Väčšina mláďat neskôr putuje ďalej. Aj kvôli vedomiu, že neostanú tu, ich vraj zoologička z bratislavskej ZOO Martina Nemčeková radšej neoslovuje menami. Pred tromi týždňami sa tu narodil dikobraz. Hoci si ľudia myslia, že svoje ostne strieľajú, nie je to tak. Dikobrazy ostne strácajú a povinnosťou ošetrovateľov je ich zbierať. "Oni nemajú ostne keď sa rodia, až po 3 týždňoch majú také mäkké," povedala. 

V ZOO bude táto jar naozaj plodná. Len nedávno sa totiž narodilo aj mláďa ťavy. Ošetrovatelia mali najväčšie obavy z toho, aby mama dovolila mláďaťu napiť sa mlieka. "Nechce mu dovoliť sa napiť. Stará sa o neho, umýva ho ale nedovolí sa mu napiť. Ak sa mláďa nenapije do 12 hodín tak uhynie. My sa ju snažíme učiť na to celý rok, ošahávame jej vemeno," vysvetlila ošetrovateľka a zoologička Martina Nemčeková.  Mláďatá nosia na sebe niekoľko dní aj dve lemurie samice. Prírastok teraz ale netrpezlivo očakávajú aj vo výbehu so zebrami. 

Zviera už viac nie je vec. Viac o zákone v reportáži tu:

Súvisiace články