Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Takmer 11 rokov práce prinieslo ovocie. V Oravskej galérii visí rekonštrukcia Da Vinciho obrazu
Zdielať na

Takmer 11 rokov práce prinieslo ovocie. V Oravskej galérii visí rekonštrukcia Da Vinciho obrazu

DOLNÝ KUBÍN / Takmer 11 rokov mravčej práce má za sebou reštaurátor a maliar Stanislav Lajda. Výsledkom je takmer štyri metre dlhé plátno s Poslednou večerou od Leonarda Da Vinciho. Pripravil ho pri príležitosti 500 rokov od smrti tohto geniálneho umelca a vynálezcu. K tomuto výročiu pripravila Oravská galéria aj kabinet zaujímavostí súvisiacich s Poslednou večerou. Stali sa tak prvou galériou na Slovensku, ktorá si takto na Da Vinciho spomína.

Malý obrázok od starého otca odštartoval v umelcovi celoživotnú lásku k dielu Leonarda da Vincioho. Freska slávneho obrazu je v bývalom kláštore mníchov v Miláne, roky jej ubrali na kráse a je poškodená až na 60 percent. Reštaurátor podľa analýz renesačných diel dotvoril vyblednuté alebo poškodené časti fresky tak, ako mohla vyzerať Leonadrova malba tesne po dokončení. "400 rokov pred vznikom video kamery je to udivujúce, že nejaký večný pohyb v tom diele existuje," uviedol reštaurátor Stanislav Lajda.

​Da Vinci namaľoval svoju Poslednú večeru tak dôvtipne, aby mnísi v jedálni stále cítili božiu prítomnosť. "Leonardo namaľoval obraz tak, že pôsobí 3D dojmom," objasnil Stanislav Lajda. Dodnes udivuje divákov majstrovstvo, akým je výjav namaľovaný. "Dokázal využiť aj psychológiu človeka, horizont človeka v miestnosti, keď stál pod obrazom, bol hlboko pod obrazom, pritom z tohto miesta videl obrus prestretý zhora, čo by nemalo dávať logiku. Prestávame vnímať sami seba ako vnímame obraz a stúpame hore," dodal reštaurátor. 

Na obraze sú aj iné zaujímavosti, soľnička je v akoby pohybe, lebo sypajúca sa soľ vytvára tieň. Posledná večera od svojho vzniku
sprevádza ľudstvo až do súčasnosti. Je vyobrazená na množstve predmetov a aktuálna je aj teraz tesne pred Veľkou nocou. "Suvenírov vo všetkých možných podobách, či sú keramické, kovové, vyšívané, papierové tlačené, každý si chce tú Poslednú večeru v nejakej podobe domov priniesť," dodala Eva Ľuptáková, riaditeľka oravskej galérie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy