Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spisovateľkou roka sa stala reportérka TV JOJ Veronika Homolová Tóthová, zvíťazil aj Arpád Soltész
Zdielať na

Spisovateľkou roka sa stala reportérka TV JOJ Veronika Homolová Tóthová, zvíťazil aj Arpád Soltész

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Spisovateľkou roka sa stala reportérka TV JOJ Veronika Homolová Tóthová, zvíťazil aj novinár a komentátor portálu noviny.sk Arpád Soltész.

"Vážim si, že množstvo čitateľov mi píše ako ich kniha ovplyvnila, ako sa niečo nové dozvedeli a chcú vedieť, či bude ešte nejaký ďalší podobný príbeh, a to je pre mňa najväčšia motivácia," povedala Veronika Homolová Tóthová. 

Slovenskou spisovateľkou roka 2018 sa stala Veronika Homolová Tóthová za svoju knihu Mama milovala Gabčíka. V knihe rozpráva príbeh Jozefa Gabčíka, Anny Malinovej a jej dcéry Alenky (1939). Aj vďaka ich odhodlaniu a odvahe sa mohlo po druhej svetovej vojne Československo obnoviť v pôvodných hraniciach. 

Kým o Jozefovi Gabčíkovi sa píše aj v učebniciach, o Anne Malinovej nie. Pre Gabčíka bola pred atentátom na Heydricha, ale aj po ňom, veľmi dôležitá. Neprávom sa na ňu zabudlo, lebo sa nezachoval výsluchový protokol z gestapa. 

Ocenenie získal aj novinár a komentár jojkárskeho portálu noviny.sk Arpád Soltész. Ocenenie získal za svoju knihu Sviňa. 

Kniha vznikala po vražde Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej. K smrti novinára dôjde aj v knihe. "Vražda Jana a Martiny bola impulzom na to, aby som ju začal písať. Opakujem, že to nie je vysvetlenie ich vraždy. Písal som to v lete, keď vyzerala situácia veľmi zle a ja som si povedal, že jedna z možností, ak by sa to nemalo nikdy vyšetriť, je napísať román a ukázať ľuďom ako fungujú mechanizmy, v ktorých žijú a ktoré môže nechať spoločnosť zájsť tak ďaleko," povedal autor. 

Arpád Soltész na dva mesiace "vypol" od novinárskej práce a venoval sa iba písaniu. Tvrdí ale, že špeciálne pri Svini nejde o komerciu. "Bol by som rád, ak by viacerým ľuďom otvorila oči, aby si uvedomili v akom svete by sa mohli ocitnúť, ak by sa nepostavili na odpor zlu," dodal s tým, že nezaháľa a pracuje už aj na tretej knihe. 

Panta Rhei Awards je knižné ocenenie, ktoré sa koná už desiaty rok. O víťazoch rozhodujú v online hlasovaní čitatelia. 

Pozrite si reportáž z udeľovania cien z minulého roka.

Súvisiace články