Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Medzinárodný úspech. Tajomstvá mayskej ríše odhaľujú slovenskí vedci
Zdielať na

Medzinárodný úspech. Tajomstvá mayskej ríše odhaľujú slovenskí vedci

BRATISLAVA / Slovenskí vedci si na svoje konto pripísali ďalší medzinárodný úspech. Vo významnom vedeckom magazíne Science vyšla práca tímu, ktorého sú Slováci súčasťou, o doteraz neznámych detailoch niekdajšej mayskej ríše.

Archeológia, to už dávno nie sú len vykopávky a hrabanie sa v zemi. Slovenskí vedci žnú úspechy vďaka najmodernejším laserovým technológiám. "Je to v podstate najväčší prielom v majológii za posledných sto rokov skúmania. Používali sme LIDAR, čo je niečo ako radar zavesený pod lietadlom, vysielal niekoľko stotisíc lejzrových lúčov za sekundu, tie sa odrazia od zeme, z nich robíme 3D modely," uviedol Tibor Lieskovský, inžinier, stavebná fakulta STU.

​Takto slovenskí vedci objavili viac ako 60 tisíc nových mayských budov. "Vychádza nám, že majská ríša bola v minulosti tak husto zastavaná, ako dnešné Slovensko," informoval Tibor Lieskovský. "Bolo to jedno z najhustejšie obývaných území na svete v tom čase, pokojne to mohlo byť porovnávané zo starovekým Gréckom či Rímom," dodal Milan Kováč, profesor na katedre porovnávacej religionistiky, FF UK. 

Základná otázka bola, čím sa vlastne obyvateľstvo tak obrovskej ríše živilo. Profesor Kováč pozná odpoveď aj na túto otázku: "Kukurica, okrem toho tekvica, paradajky, paprika, to sú všetko plodiny z tejto oblasti a fazuľa." Avšak značnú časť územia totiž tvoria dažďové pralesy a močiare, takže na pestovanie to nie sú veľmi vhodné podmienky. "To, čo je dnes močiar, pôvodne boli polia. Boli odvodnené, tam okrem dvoch mesiacov v kuse prší, teda nie je problém tú vodu doviesť, ale ju odtiaľ dostať preč. Do krasových podzemných dier, ktoré sa napojili na podzemné rieky, ktoré ju dostali až do atlantického oceánu," dodal Milan Kováč.

Doteraz sme o mayskej civilizácii vedeli najmä vďaka veľkým náboženským stavbám a typickým pyramídam. Teraz sa podarilo odhaliť aj život bežných Mayov.
"Vidíme tam aj sídla bežných rodín, domy, kde žili, cesty, ktorými sa pohybovali," povedal Tibor Lieskovský. "Priemerný mayský dom mal okolo 10-12 metrov dĺžku a na šírku tri metre. 30-35 metrov štvorcových a v nich žila celá rozšírená rodina," dodal Milan Kováč.

Vedci teraz ďalej spracovávajú získané údaje. Možno sa im podarí odhaliť aj presný dôvod zániku mayskej ríše ešte pred príchodom európskych dobyvateľov.
"Stačil drobný klimatický výkyv a mohla vypadnúť obživa pre tak obrovskú populáciu. Na základe toho sa ľudia mohli začať búriť, ríša sa mohla fragmentovať a to viedlo k úpadku," dodal Tibor Lieskovský.

Pozrite si aj reportáž o amazonských indiánoch v Peru:

Súvisiace články