Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Japonská sonda vyslala na asteroid robota. Do roku 2020 musí splniť dôležitú úlohu
Zdielať na

Japonská sonda vyslala na asteroid robota. Do roku 2020 musí splniť dôležitú úlohu

Zdroj: SITA/ilustračné foto

TOKYO / Japonská sonda Hajabusa 2 vyslala na asteroid Ryugu nemecko-francúzske pozorovacie zariadenie. To má za úlohu zbierať a vysielať na povrchu dáta o teplote, nerastnom zložení a iných javoch. Vypustenie sondy na povrch vesmírneho telesa je ďalším krokom v projekte, ktorého cieľom je hľadať stopy po pôvode slnečnej sústavy.

"Po otvorení dát poslaných Hajabusou 2 môžeme potvrdiť, že MASCOT sa podľa plánu oddelil od sondy," uviedla japonská vesmírna agentúra JAXA s tým, že zariadenie bezpečne pristálo. 

Pri vypustení modulu MASCOT sa sonda Hajabusa 2 k asteroidu priblížila na vzdialenosť len 50 metrov. Batériou poháňané pozorovacie zariadenie krabicového tvaru môže zbierať a vysielať údaje po dobu 16 hodín. Sonda bez ľudskej posádky letela do blízkosti asteroidu Ryugu viac ako 3 roky, počas ktorých zdolala 280 miliónov kilometrov, a pri asteroide operuje od júna. Pred týždňom na jeho povrch úspešne spustila kontajner MINERVA-II s dvoma rovermi, ktoré vzhľadom k mimoriadne nízkej príťažlivosti po povrchu asteroidu nejazdia ale poskakujú.  

Modul MASCOT bol vypustený na opačnú pologuľu asteroidu než poskakujúce rovery, aby sa ich aktivita navzájom nerušila. Modul bol na sonde umiestnený v kontajnery MINERVA-II, v ktorom je ešte robot Rover2. Ten má na asteroid pristáť až budúci rok. 

Modul MASCOT je vybavený početnými senzormi, kamerami, meracími zariadeniami a mikroskopom. Samotná sonda má z planéty ešte v priebehu misie odobrať vzorky prachu, ktoré následne v roku 2020 privezie na Zem.

Pozrite si reportáž o klimatizovanej sonde, ktorá letela k slnku:

Súvisiace články