Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nobelova cena za chémiu má majiteľov. Vďaka výskumom chemikov napreduje výroba biopalív
Zdielať na

Nobelova cena za chémiu má majiteľov. Vďaka výskumom chemikov napreduje výroba biopalív

Archívna reportáž

ŠTOKHOLM / Nobelovu cenu za chémiu získali Američanka Frances Arnold, Američan George Smith a Brit Gregory Winter, ktorí sa venujú výskumu bielkovín. Podľa Kráľovskej švédskej akadémie vied prispievajú ich metódy napríklad k výrobe biopalív a nových liekov.

Američanka Frances Arnold v roku 1993 vykonala prvú riadeniu evolúciu enzýmov, čo sú bielkoviny, ktoré katalyzujú chemické reakcie. Následne zdokonalila metódy, ktoré sa v súčasnosti využívajú pri vývoji nových katalyzátorov. Jej objavy našli uplatnenie, okrem iného aj pri ekologickejšej výrobe chemických látok a produkciu obnoviteľných palív. Práve jej patrí jedna časť ocenenia. 

Druhú časť ocenenia si medzi sebou rozdelia George Smith a Gregory Winter. Smith za laboratórnu techniku z roku 1985 zvanú fágový displej, kde baktériofág (vírus, ktorý infikuje baktérie) môže byť využitý k vývoju nových bielkovín. Winter použil fágový displej na riadenú evolúciu protilátok s cieľom výroby nových liekov. Prvý liek založený na tomto spôsobe výroby - adalimubab - schválili v roku 2002 a používa sa na liečbu reumatickej artritídy, lupienky a na liečbu zápalových ochorení čriev. 

Od tej doby boli vďaka fágovému displeju vyvinuté protilátky, ktoré dokážu neutralizovať toxíny, bojovať s autoimunitnými ochoreniami či s metastatickou rakovinou. 

Pozrite si archívnu reportáž o udelení Nobelovej ceny za fyziku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy