Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Prahe unikla jedovatá mamba zelená. Jej pravdepodobná majiteľka leží v umelom spánku
Zdielať na

V Prahe unikla jedovatá mamba zelená. Jej pravdepodobná majiteľka leží v umelom spánku

PRAHA / V utorok večer unikla v pražských Hlubočepích smrteľne jedovatá mamba zelená. Hada sa doposiaľ nepodarilo chytiť. Polícia vyzýva ľudí k opatrnosti. V prípade, že by niekto plaza zahliadol, má volať na linku 158.

Mamba v pondelok uhryzla 30-ročnú ženu, pravdepodobne jej majiteľku, ktorý je po podaní antiséra v umelom spánku. "Policajti v tejto súvislosti vyšetrujú aj predchádzajúcu udalosť, kedy bola z domu odvezená 30-ročná žena s podozrením na uhryznutie. Tá bola podľa prvotných informácií aj chovateľkou tohto hada," uviedol policajný hovorca Jan Rybanský. Vzhľadom na zdravotný stav ženy ju zatiaľ policajti nemali možnosť vypočuť. 

Hovorkyňa záchranárov Jana Poštová uviedla, že záchranári u ženy zasahovali už v pondelok večer. "Resuscitovali ju, zaistili dýchacie cesty a previezli ju do nemocnice. Pravdepodobne išlo o uhryznutie hadom," uviedla.

Pacientku neskôr previezli do Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. "Podali sme jej antisérum. teraz je v umelom spánku a čakáme, kým antisérum zaberie," povedal hovorca Všeobecnej fakultnej nemocnice. Sérum by malo zabrať vo večerných hodinách. 

Polícia prijala opatrenia. Čaká sa, kedy na ne had zareaguje

Okolnosti úniku smrteľne jedovatého hada sú predmetom vyšetrovania. Podľa odborníkov na odchyt jedovatých hadov z pražskej zoologickej záhrady je veľmi nepravdepodobné, že by had s ohľadom na nízke teploty opustil byt. Polícia evakuovala obyvateľov dotknutého domu a požiadala o spoluprácu aj špecialistov na odchyt jedovatých hadov, ktorý podľa policajného hovorcu na mieste nastavili nástroje na odchyt. Opatrenia ale bližšie nešpecifikovali. 

Mamba zelená je rýchly, útočný a vysoko jedovatý stromový had, ktorý žije v západnej Afrike. Jeho prirodzenou potravou sú predovšetkým vtáci a drobní savci, vrátane hlodavcov. Korisť loví v korunách stromov i na zemi. Jej jed je vysoko toxický. Ak nie je okamžite podané antisérum, pacient môže zomrieť na udusenie spôsobené ochrnutím dýchacieho svalstva. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy