Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nishit obžalovaný z vraždy futbalistu si rozsudok nevypočul
Zdielať na

Nishit obžalovaný z vraždy futbalistu si rozsudok nevypočul

BRATISLAVA / V bratislavskom Justičnom paláci sa v stredu začalo pojednávanie v ostro sledovanej kauze spred roka. Ind so slovenským občianstvom mal pri nočnej potýčke bodnúť do krku amatérskeho futbalistu Branislava. Polícia ho zadržala do niekoľkých minút a obvinila z vraždy. Okresný súd rozhodne však až pondelok.

Obžalovaný uviedol, že nôž vytiahol po tom, ako ho napadli neznámi muži, ktorí slovne narážali na jeho cudzí pôvod. Medzi nimi mal byť aj Branislav. Incident zachytila aj priemyselná kamera na nemeckej ambasáde. Prokuratúra naďalej trvá na kvalifikácii skutku, hoci v prípade bolo viacero pochybností. Tridsaťosemročný projektový manažér je už rok vo väzbe, aj keď Okresný súd súhlasil, aby ho stíhali na slobode. Krajský súd bol však proti.
Pred senátom v stredu zaznievali záverečné reči, a tak mal padnúť aj rozsudok. Ten ale nakoniec padne budúci pondelok – presne do roka a do dňa od tragickej udalosti.

Nishit: Správanie dozorcov bolo neľudské

Obžalovaný vyhlásil, že ho muži, ktorí na neho zaútočili, označili za Cigána a teroristu.Takisto tvrdil, že už predtým mali konflikt s iným mužom tmavej pleti a jeho si s ním pomýlili a chceli konflikt dokončiť. "Pracovali sme s viacerými verziami, ale tento motív sa nepotvrdil," uviedol prokurátor Slavomír Šúrek. Vo svojej záverečnej reči spomenul, že skreslené informácie o skutku v médiách i jazyková bariéra spôsobili neľudské správanie sa dozorcov voči nemu. 

Prokurátor pre obžalovaného slovenského občana indického pôvodu Nishita T. požaduje trest na spodnej hranici trestnej sadzby, ktorá je v prípade vraždy a ublíženia na zdraví 15 až 25 rokov. Dôvodom pre uloženie spodnej hranice sadzby je podľa neho fakt, že obžalovaný pred skutkom viedol riadny život. Prokurátor v záverečnej reči pripustil, že konflikt medzi obžalovaným a trojicou mužov, medzi ktorých patrili zosnulý 37-ročný Branislav a druhý poškodený Volodymyr vyvolali poškodení. Konanie obžalovaného, ktorý proti nim vytiahol nôž, však podľa neho nebolo adekvátne vzniknutej situácii. 

Keďže obžalovaný podľa prokurátora neustále pri sebe nosil dva nože a boxer, musel byť pripravený ich v prípade konfliktu použiť. V tomto prípade to podľa neho nie je možné vyhodnotiť ako nutnú obranu. Argument obžalovaného, že zbrane pri sebe nosil pre predošlé rasistické útoky, podľa prokurátora nie je možné dokázať, keďže sa po údajných útokoch neobrátil na políciu a skutky nie sú zadokumentované. Brat zosnulého Branislava Baluchu pred súdom odmietol, že by jeho brat prejavoval xenofóbne názory. Zároveň konštatoval, že jeho smrť hlboko zasiahla celú rodinu.

Národná kriminálna agentúra skúmala možný rasový motív, ktorý predchádzal samotnému skutku, niekoľko mesiacov. "Vyšetrovateľ NAKA sa trestným oznámením oznamovateľa zaoberal a pred rozhodnutím ho podľa Trestného poriadku doplnil," informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.  

Rasistický motív? 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani vyhlásil, že polícia často nedokáže pri skutkoch z nenávisti preukázať páchateľom úmysel. "Sú tu tendencie to vyšetrovať ako normálny trestný čin." Podľa neho je napokon lepšie uznať, že sa v danom konaní nepodarilo preukázať rasový motív a páchateľovi preklasifikovať obvinenie. "Potom sa tu chválime, že ich je málo. Nie je ich málo, je ich oveľa viac," dodal Čižnár.

Manželka muža, ktorý už takmer rok čaká vo väzbe na verdikt súdu, si myslí, že potýčku vyprovokovali poškodení, ktorí mali rasistické poznámky. S tými sa vraj spolu s manželom stretávali pomerne často, dokonca aj v práci. Útoky mali podľa nej skôr verbálny charakter, pričom agresori vždy očakávali, ako muž tmavšej pleti zareaguje."Útoky sa stupňovali najmä v posledných rokoch, keď niektorí politici denne vykrikovali, že migranti môžu ohroziť Slovensko,"uviedla manželka obvineného.

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy