Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mal útok rasový motív? Prípad Nishita obvineného z vraždy futbalistu pokračuje
Zdielať na

Mal útok rasový motív? Prípad Nishita obvineného z vraždy futbalistu pokračuje

BRATISLAVA / Mala nočná potýčka v Bratislave, pri ktorej zomrel človek, rasový motív? Polícia to vylúčila, ale rodina cudzinca, ktorý mal zavraždiť 37-ročného Branislava, si myslí pravý opak. Podľa generálneho prokurátora neraz pri objasňovaní trestných činov z nenávisti pochybia vyšetrovatelia už v úvode.

Nishit (38) podľa obžaloby nožom zavraždil rovesníka Branislava a pokúsil sa zraniť jeho ukrajinského kamaráta Volodymyra. Skutku predchádzala potýčka v Starom meste a kamery až neskôr odhalili, že obvinený sa spočiatku bránil presile.

​Národná kriminálna agentúra skúmala možný rasový motív, ktorý predchádzal samotnému skutku, niekoľko mesiacov. "Vyšetrovateľ NAKA sa trestným oznámením oznamovateľa zaoberal a pred rozhodnutím ho podľa Trestného poriadku doplnil," informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Rasistický motív? 

Elitná policajná zložka, ktorá rieši extrémistické trestné činy, však napokon nikoho neobvinila. "V apríli tohto roku vec ukončili odmietnutím, proti čomu podal oznamovateľ sťažnosť, ktorú dozorujúci prokurátor zamietol ako nedôvodnú," dodala Baloghová.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani vyhlásil, že polícia často nedokáže pri skutkoch z nenávisti preukázať páchateľom úmysel. "Sú tu tendencie to vyšetrovať ako normálny trestný čin." Podľa neho je napokon lepšie uznať, že sa v danom konaní nepodarilo preukázať rasový motív a páchateľovi preklasifikovať obvinenie. "Potom sa tu chválime, že ich je málo. Nie je ich málo, je ich oveľa viac," dodal Čižnár.

Časté útoky 

Manželka muža, ktorý už takmer rok čaká vo väzbe na verdikt súdu, si myslí, že potýčku vyprovokovali poškodení, ktorí mali rasistické poznámky. S tými sa vraj spolu s manželom stretávali pomerne často, dokonca aj v práci. Útoky mali podľa nej skôr verbálny charakter, pričom agresori vždy očakávali, ako muž tmavšej pleti zareaguje. "Útoky sa stupňovali najmä v posledných rokoch, keď niektorí politici denne vykrikovali, že migranti môžu ohroziť Slovensko," uviedla manželka obvineného.

Cudzinca so slovenským občianstvom po skutku zadržali. Prvotné správy hovorili o tom, že je Arab či moslim, až neskôr sa zistilo, že ide o kresťana, pochádzajúceho z Indie. Zo spisu vyplynulo, že poškodení mali v inkriminovaný večer potýčku v istom bare s iným mužom tmavšej pleti, ktorému chceli bitku oplatiť. A podľa viacerých svedeckých výpovedí si ho zrejme pomýlili s Nishitom, ktorý tvrdil, že nosil v bunde nôž a boxer po negatívnych skúsenostiach s rasizmom i prístupom polície.

Pozrite si archívnu reportáž o výpovedi Nishitovej ženy, ktorá potvrdila časté útoky na manžela pre jeho farbu pleti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy