Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
VIDEO: Po zemetrasení a cunami prišiel výbuch sopky. Sulawesi je pod oblakmi dymu
Zdielať na

VIDEO: Po zemetrasení a cunami prišiel výbuch sopky. Sulawesi je pod oblakmi dymu

Archívne video

SULAWESI / Na indonézskom ostrove vybuchla sopka Soputan. Vychrlila oblak popola až do výšky 6000 metrov. Úrady už vydali aj varovanie pre leteckú dopravu. K výbuchu sopky došlo pritom práve na ostrove, ktorý minulý týždeň zasiahlo silné zemetrasenie a cunami. Podľa najnovších informácii si už vyžiadali viac ako 1400 mŕtvych.

https://twitter.com/Sutopo_PN/status/1047362508485357572

Sopka Soputan chŕli rozsiahly dym. Okolo sopky bol vymedzený 4 kilometrový okruh, ktorému by sa mali ľudia vyhýbať. Úrady zatiaľ evakuáciu nenariadili. Vulkán sa týči do výšky 1784 metrov a nachádza sa v severnej časti ostrova Sulawesi. 

Strednú časť ostrova minulý piatok zdevastovalo silné zemetrasenie, po ktorom nasledovala aj obrovská vlna cunami. Vulkanológ  Kasbani, ktorý pôsobí vo vládnom úrade uviedol, že erupciu sopky mohli vyvolať piatkové otrasy o sile 7,5 stupňa. "Je možné, že zemetrasenie spustilo erupciu. Priama súvislosť oboch javov ale ešte nie je jasná, pretože aktivita sopky Soputan od augusta stúpla."

Zemetrasenie a následné cunami, ktoré zasiahlo ostrov Sulawesi, spôsobilo oveľa väčšie škody ako úrady očakávali. Cunami, ktoré nasledovalo po zemetrasení malo vlny vysoké až okolo 6 metrov. Záchranári hovoria o bilancii až 1407 obetí, pričom počet vážne zranených narástol na 2500. Po zemetrasení a cunami sa tisícky domov, nemocnice, nákupné centrá a hotely zrútili. Miestna mešita zostala taktiež zatopená. 

V Indonézii sa nachádza najviac činných sopiek na svete. Súostrovie totiž leží na tichomorskom ohnivom prstenci, ktorý sa tiahne od Severnej Ameriky cez Japonsko, až k juhovýchodnej Ázii.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy