Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Hlasovanie o názve nádražia v Brne ovládli vtipkári. Vo finále je je Šalingrad aj Praha-venkov
Zdielať na

Hlasovanie o názve nádražia v Brne ovládli vtipkári. Vo finále je je Šalingrad aj Praha-venkov

Zdroj: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

BRNO / V meste začalo finále hlasovania o názve budúcej železničnej stanice, ktorá bola presunutá. Z pôvodného vážneho zámeru miestnych politikov, urobili hlasujúci recesistickú akciu. Ľudia môžu o názve hlasovať až do konca októbra, pričom si môžu vybrať z desiatky finalistov.

Desiatka finalistov, z ktorej si ľudia vyberú nakoniec len jeden víťazní názov, vyzerá nasledovne: Brno-Šalingrad, Praha-venkov, Brno-Hlavní nádraží, Nádražie Járy Cimrmana, Vídeň-sever, Brněnské Nádražie Franty Kocourka, Brno-Nádr. McNádrface, Nádražie A. B. Svojsíka, Šalingrad-Brno a Ždanovo nádražie. Tieto názvy dostali najviac hlasov z celkovo 1501 unikátnych návrhov, ktoré ľudia zasielali od 25. júna do 31. augusta. 

Hlavným favoritom je podľa doterajšieho hlasovania Brno-Šalingrad. Zapojilo sa doposiaľ do neho 6428 ľudí. V druhom kole sa viacmenej ale začína od nuly. Na webe www.nasnovejnadr.cz môžu hlasovať držitelia overeného účtu portálu brnoid.cz. Hlasovací lístok môžu osobne odovzdať v podateľni magistrátu, na osobu pritom pripadá len jeden hlas. 

"Behom septembra sa naplno prejavila kreativita ľudí, ktorí majú chuť o názve nádražia rozhodovať. V top 10 máme prvky hantecu, tradičnej rivality medzi Brnom a Prahou, odkaz historických osobností, ale aj humorné návrhy," povedal o hlasovaní primátor mesta Brno Peter Vokřál. Víťazní návrh mesto odovzdá Správe ciest železničnej dopravy, ktorá rozhodne o jeho využití. 

Správa železníc momentálne rieši námietky nákladných dopravcov, ktorí sú združení v ŽESNAD.CZ. Upozorňujú na riziká spojené s plánovaným presunom nádražia k rieke Svratka. Vytvorenie technicko-ekonomickej štúdie sa ale stále presúva. 

Pozrite si reportáž o čakárni, ktorú otvorili ŽSR: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy