Jasno
11°
Bratislava
Kauza korupcia na Okresnom úrade pokračuje. NAKA opäť zasahovala
Zdielať na

Kauza korupcia na Okresnom úrade pokračuje. NAKA opäť zasahovala

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRATISLAVA / Kauza korupcia na Okresnom úrade v hlavnom meste pokračuje. NAKA na úrade zasahovala ešte v auguste pre korupciu. Zadržali vtedy sedem ľudí, päť fyzických a dve právnické osoby. Vyšetrovateľ týmto už obvineným osobám, obvinenie ešte rozšíril. NAKA v stredu ale pre korupčnú aféru zadržala ďalšie osoby.

Protikorupčná jednotka národnej kriminálnej agentúry opäť zasahovala na Okresnom úrade v Bratislave. V kauze korupcia totiž nastal posun. NAKA tak zadržala ďalších 5 fyzických osôb a jednu právnickú. Vyšetrovateľ ich rovno aj obvinil. "Štyri osoby sú stíhané väzobne. K doposiaľ preukázaným úplatkom vo výške 334 tisíc eur tak po tohto týždňovom zásahu pribudlo preukázanie ďalších 60 tisíc eur," uviedol v správe hovorkyňa polície Denisa Baloghová. 

Od januára tohto roku sa mali v Bratislave a na iných miestach Slovenska Miroslava G., Pavol B., Branislav R., Tomáš W. a Vladimír M. spolčiť za účelom páchania korupcie. Poslední traja z menovaných aj za účelom páchania legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Týmto piatim osobám aktuálne pribudlo rozšírenie obvinení. 

Práve pre týchto troch obvinených podľa polície za úplatok pracovníci okresného úradu Miroslava G. a Pavol B., ako osoby disponujúce právomocou v konaniach vedených na úrade, zabezpečovali prípravu potrebných podkladov. Konkrétne išlo o vydávanie kladných rozhodnutí a stanovísk pre Branislava R., Tomáša W. a Vladimíra M., respektíve pre minimálne 15 nimi riadených právnických osôb, vzájomne personálne alebo majetkovo prepojených. 

Úplatky mali byť požadované prostredníctvom mandátnych zmlúv, predmetom ktorých boli prerokovania podanej žiadosti na úrade, za účelom získania kladného stanoviska alebo rozhodnutia. Zmluvy a nadväzujúce právne úkony, ako aj viaceré bankové operácie cez nimi riadené spoločnosti, mali pritom slúžiť len na zakrytie pôvodu peňazí z korupcie. Výška úplatku bola rôzna, záležalo od druhu žiadosti.

"Obvineným hrozí v prípade dokázania viny za prijímanie úplatku a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti 10 až 20 rokov. V prípade prečinu nepriamej korupcie až 2 roky," oznámila ďalej hovorkyňa polície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy