Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zatiaľ čo u nás mrzlo, na Arktíde sa oteplilo. Podľa meteorológa je to normálne
Zdielať na

Zatiaľ čo u nás mrzlo, na Arktíde sa oteplilo. Podľa meteorológa je to normálne

ARKTÍDA / Zatiaľ čo u nás boli v uplynulých dňoch tuhé mrazy, ktoré sa dostávali doslova pod kožu, v Arktíde, bolo na tamojšiu klímu neuveriteľne teplo. Napríklad v Grónsku vystúpili teploty na plus šesť stupňov. Mnohí tvrdia, že za to môžu klimatické zmeny, no podľa meteorológa Najlepšieho počasia Petra Jurčoviča nejde o nič zvláštne.

Minulý rok padali teplotné rekordy. Napríklad v Oravskej Lesnej začiatkom januára prekonala teplota - 35 stupňov Celzia. V tomto roku a v rovnakých dňoch, na rovnakom mieste padla teplota už iba na - 30. Minulotýždňové mrazy dosahovali cez - 23 stupňov Celzia, no ani zďaleka januárové neohrozili. 

Počas minulotýždňových mrazov v Európe mali v takom Grónsku do šiestich stupňov nad nulou. Je to nefér, že v Arktíde, čiže okolo polárneho kruhu, jar už prichádza a u nás panuje tuhá zima. "Pokiaľ sa teraz dostal do Európy, akoby sa vylial bazén studeného vzduchu. Mohlo by to znamenať, že najbližšie týždne Arktída nebude až taká studená," uviedol meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Na Arktíde sú bežne teploty pod - 40 až - 50 stupňov Celzia. "Teraz, keď je tam -20, tak hovoríme ako strašne sa oteplilo," povedal JurčovičTo, že sme tu mali mrazivý týždeň je podľa Jurčoviča dobre. "Všetka háveď, všetko vymrzne. Bude zdravý rok," dodal. 

Teplo v Arktíde by mohlo pozitívne ovplyvniť priebeh jari i leta, ktoré by mohlo byť horúce. Pokaziť by to mohol iba príliš teplý apríl. Mrazivá doba už ale končí, jarné teploty pomaly prichádzajú. "To pociťujeme, že máme teploty aj osem stupňov," uviedol Jurčovič. Do konca týždňa by mohlo padnúť aj 18 stupňov, a to na juhu Slovenska. Jar podľa európskej štúdie za posledné desaťročia prichádza skôr.

Súvisiace články