Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Priberanie nie je výsledkom pomalšieho metabolizmu, tvrdí nová štúdia
Zdielať na

Priberanie nie je výsledkom pomalšieho metabolizmu, tvrdí nová štúdia

WASHINGTON / Pravdepodobne ste počuli, že akonáhle dosiahnete 40, ide s vašou hmotnosťou všetko z kopca. Táto nevysvetliteľná sila, ktorú nazývame našim metabolizmom, začne od 30 rokov spomaľovať každým rokom. Najnovšie vedci priniesli dobrú správu. Úroveň, s akou sa metabolizmus spomaľuje, je údajne minimálna.

V skutočnosti prírastok na hmotnosti, ktorý v strednom veku človek naberie, nie je vôbec výsledkom pomalšieho metabolizmu. Naopak si môžeme za zvyšovanie hmotnosti sami. Čím sme totiž starší, tým sme menej aktívni. 

Hoci to môže znieť deprimujúco, v skutočnosti je to skvelá správa. Existuje veľa možností, ako čeliť pomalému, zdanlivo nevyhnutnému nástupu priberania. 

Ľudské telo údajne vstupuje do troch odlišných fáz spaľovania kalórií, v závislosti od toho, čo robíme. Rýchlosť metabolizmu v pokoji určuje, koľko energie spálime, keď nevykonávame žiadnu činnosť. Táto rýchlosť je určená kombináciou viacerých faktorov ako výška, pohlavie alebo genetická predispozícia. 

Tri fázy metabolizmu

Väčšina vecí, o ktorých ľudia tvrdia, že podporujú metabolizmus, nefungujú. Avšak dokonca aj pri jedení spálime malé množstvo kalórií. Toto sa nazýva termickým efektom jedla a je to prvou z troch fáz metabolizmu.  "Konzumácia potravín, ako je zelený čaj, kofeín alebo chilli papričky, vám nepomôže zbaviť sa nadbytočných kíl," konštatuje záznam v lekárskej encyklopédii A.D.A.M, pod záštitou Národného ústavu zdravia. "Niektoré potraviny môžu podporiť metabolizmus, ale nie dosť na to, aby ovplyvnili  hmotnosť." 

Najdôležitejšou činnosťou, pri ktorej dochádza k výdaju energie a spáleniu kalórií, je každodenná aktivita. Nezáleží na tom, či ideme po schodoch, v robote si ideme po kávu alebo sa vypotíme na hodine jogy. Výskumníci nazývajú túto druhú fázu výdavkami na fyzickú aktivitu.

Po náročnom cvičení naše telo pokračuje v spaľovaní väčšieho množstva kalórií, aj keď sme už v pokoji - a práve to je tretia fáza alebo takzvaná nadmerná spotreba kyslíka po cvičení.

Pokiaľ ide o zníženie telesnej hmotnosti, fázy súvisiace s fyzickou aktivitou sú najdôležitejšie. Najlepšou možnosťou pre spaľovanie väčšieho množstva kalórií počas dňa je preto zvýšenie úrovne akéhokoľvek druhu aktivity, či už bežíte alebo chodíte.

Mozog spaľuje kalórie lepšie ako biceps

Mnoho ľudí si myslí, že do tejto kategórie patrí aj silový tréning, ale dôkazy potvrdzujú opak. Pokiaľ ide o orgány, ktoré spaľujú kalórie mozog je v skutočnosti oveľa účinnejší ako biceps. "Funkcia mozgu tvorí takmer 20 percent rýchlosti metabolizmu v pokojovej fáze," povedal pre independent.co.uk doktor Claude Bouchard, profesor genetiky a výživy v Penningtonovom biomedicínskom výskumnom centre Louisiana State University.

"Ďalej je to srdce, ktoré bije celú dobu a predstavuje ďalších 15-20 percent. Pečeň, ktorá tiež funguje v pokoji, prispieva ďalšími 15-20 percentami . Svaly prispievajú len 20-25 percentami celkového metabolizmu," povedal Bouchard.

Podľa Národného inštitútu zdravia (NIH) okrem toho, že vek a menej aktivít vplýva na naše priberanie na hmotnosti, veľký vplyv má aj stravovanie.

Dobrým spôsob, ako si viac uvedomiť, koľko toho zjeme, je jesť menšie množstvá jedál a dobrať si len vtedy, keď máme ešte hlad. "Keď človek zostane aktívny a uspokojí sa s menšou časťou zdravých potravín, môže sa zvyšovaniu telesnej hmotnosti vo vyššom veku vyhnúť," uvádza webová stránka NIH.

Súvisiace články